Vulin: Ako poslodavac nema za isplatu ne možemo da pomognemo

Ekonomija 18. maj 201612:11 > 12:14
Tanjug / Tanja Valič

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin rekao je da ne postoji zakon kojim se može napraviti uspešan poslodavac i da država ne može pomoći radnicima ukoliko oni ne obaveste nadležne organe o neisplaćenim zaradama.

„U Zakonu o radu smo uveli novinu po kojoj obračunski listić koji dobijete od svog poslodavca ima status dokumenta i na sudu bez advokata možete prinudno da naplatite svoju zaradu pod uslovom da poslodavac ima novca. Ako poslodavac nema novac za isplatu ne možemo da pomognemo osim da se Inspekciji rada skrene pažnja ukoliko ne dobijete obračunski listić ili zarada“, rekao je Vulin novinarima u Centru za zaštitu odojčadi, dece i omladine.

On je odgovarao na pitanje novinara šta država čini da zaštiti radnike kojima poslodavci ne isplaćuju zarade. Prema istraživanjima Zavoda za statistiku, oko 400.000 radnika u Srbiji neredovno dobija platu, a 50.000 njih mesecima i godinama nemaju nikakva primanja.

Na pitanje novinara hoće li posle sastanka premijera Srbije Aleksandra Vučića sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) biti otpuštanja zaposlenih u javnom sektoru, Vulin je rekao da proces racionalizacije nije samo obaveza države i ministarstava nego i javnih preduzeća i lokalne samouprave.

„Proces racionalizacije će se nastaviti jer je naš interes da državnu upravu učinimo efikasnijom i da ona funkcioniše sa optimalnim brojem izvršilaca, ali da se to ne odražava na efikasnost i usluge koje se pružaju građanima“, rekao je on i dodao da to nije odluka MMF i Svetske banke već da je to „dobro za državu“.