Za privatizaciju Železare stiglo 10 prijava

Biznis 03. dec 201411:37 > 11:46
Izvor: N1

Ministar privrede Srbije Željko Sertić izjavio je da je stiglo deset prijava investitora za privatizaciju Železare Smederevo.

„Vlada Srbije će narednih dana doneti odluku o modelu prodaje Železare i nakon toga raspisati javni poziv za učešće u privatizacionom procesu“, rekao je Sertić.

On je dodao da će Vlada učiniti sve da se prodajom Železare reši jedan od najvećih problema u privredi Srbije.

 „Učinićemo sve da osposobimo Železaru koja je potencijalno najveći proizvođač u Srbiji i kompanija koja može najviše da utiče na rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) i bude u funkciji, ne samo Smedereva već svih nas“, istakao je Sertić.

Rok za dostavu pisama investitora zainteresovanih da učestvuju u privatizaciji Železare bio je 1. decembar.

Pisma sadrže, osim osnovnih podataka o investitoru, i predlog indikativne cene, investicionog programa, okvirnog plana poslovanja i broja zaposlenih u Železari. Poziv investitorima je objavljen 31. oktobra ove godine.

Prema najavama iz Vlade Srbije, najozbiljniji kupac je američki Esmark.

Sa predstavnicima te kompanije razgovarao je premijer Srbije Aleksandar Vučić koji je izjavio da očekuje da tender za prodaju smederevske čeličane bude završen do kraja januara.

Vlada Srbije je vlasnik Železare od februara 2012. kada ju je za jedan dolar kupila od američkog Ju-Es stila (U.S. Steel) koji se povukao zbog gubitaka.

Vrednost proizvodnje Železare Smederevo je oko 340 miliona evra, a s punim kapacitetom dostigla bi 1,5 milijardi evra.