Javna preduzeća iskazuju gubitke od 50 milijardi dinara

Biznis 03. dec 201414:34 > 14:38
Izvor: Tanjug/Dragan Stanković

Ministar privrede Željko Sertić najavio je da će za mesec dana biti poznato kolike tačno uštede mogu da se ostvare u javnim preduzećima u narednoj godini, kao i koje su metode za njihovo ostvarivanje.

Sertić je rekao da od prošlog četvrtka u Ministarstvo privede svakog dana dolaze predstavnici po tri javna preduzeća koji imaju obavezu da brane svoje poslovne planove i da obrazlažu svaku stavku, pogotovo kad je reč o rashodima.

On je istakao da je to prvi put da se kontrola obavlja na tako ozbiljan način, dodajući da su angažovani i stručnjaci van ministarstva da pomognu preduzećima u tom poslu. „Opet dolazimo do iste priče – nije čak najčešće ni namera, već jednostavno tako… pomalo neznanja, pomalo bahatosti, pomalo navika… i mi u krajnjoj liniji imamo državu u kojoj skoro 50 milijardi dinara gubitka iskažu javna preduzeća“, naveo je Sertić na javnoj raspravi o Nacrtu zakona o privremenim ograničenjima.

Pored obaveze da poštuju Zakon o javnim preduzećima, ta preduzeća su pre dve nedelje dobila precizna uputstva sa 19 tačaka o njihovim obavezama, rekao je ministar Sertić na javnoj raspravi o Nacrtu zakona o privremenim ograničenjima. Kao jednu od novina, Sertić je naveo to što javna preduzeća više neće moći da kupe nijedno putničko vozilo bez odobrenja Ministarstva privrede, jer kako je kazao, do sada je bila situacija da najveći gubitaši imaju najveći vozni park i voze najskupocenije automobile.

On je najavio da će do Nove godine biti usvojena i Strategija malih i srednjih preduzeća, koja će biti obavezna za sve. Sertić je dodao da MSP ne mogu da postoje bez velike industrije, ali da su obavezna da poštuju pravila poslovanja. Sada postoje veliki problemi zbog nesaglasja između ministarstava, privrede, institucija, što najviše pogađa sektor MSP.

Postoje nesuglasja između inspekcija oko tumačenja propisa, kao i poreskih uprava u raznim oblastima, što stvara velike probleme privredi, pa smo povodom toga u PKS imali velike skupove na kojima smo definisali 500 problema, istakao je Sertić i dodao da će taj dokument biti uključen u Strategiju MSP.