Vujović: Budžet najteži deo dogovora sa MMF-om

Biznis 03. dec 201415:47 > 15:48
Izvor: Tanjug

Najteži deo u prvoj fazi donošenja mera koje je Srbija pokrenula u okviru sporazuma sa Međunarodnim monetarnim fondom biće usvajanje budžeta za 2015, u koji je potrebno uključiti sve mere i zakone neophodne za implementaciju propisa i institucionalne promene, rekao je ministar finansija Dušan Vujović u intervjuu za poslovni magazin Kord.

„Od prethodnog neuspešnog aranžmana sa MMF-om, potpisanog u septembru 2011, imali smo seriju novih pokušaja da se dogovori uverljiv program sa Fondom, međutim, ti pokušaji nisu urodili plodom. U međuvremenu je naš fiskalni deficit dostigao neodrživo visok nivo, što je dovelo do potrebe za još opsežnijim reformama i prilagođavanjem“, rekao je ministar.

„Pred nama je težak zadatak da pokažemo spremnost na nastavak reformi. Postigli smo sporazum o nizu važnih makro-ekonomskih i strukturnih reformi povezanih sa neodrživim preduzećima, državnim energetskim monopolistima, kao i o infrastrukturnim i reformama javne administracije“, navodi Vujović.

Ministar napominje da je najvažnije da Beograd dokaže MMF-u da može biti pouzdan partner, da će planirane fiskalne i strukturne reforme povesti Srbiju održivim putem, pokrenuti otvaranje novih radnih mesta i doneti dobrobit svim građanima.

„Iako su unapređenje strukture preduzeća i upravljanja osnova za bolje rezultate javnog sektora, u ovoj fazi nismo razgovarali o detaljima programa restrukture tih preduzeća sa MMF-om“, rekao je on. Dodao je, međtim, da će Svetska banka i Evropska banka za obnovu i razvoj u predstojećim nedeljama predočiti koordinisane akcije u cilju formiranja sveobuhvatnih programa restrukture za EPS, Železnice Srbije, Srbijagas i druga javna preduzeća.

Za izradu i implementaciju tih programa biće potrebne dve do tri godine, ali će Srbija na kraju biti oslobođena neodrživih fiskalnih posledica koje su javna preduzeća izazivala u prošlosti, zaključio je ministar.