Nastavljena izgradnja železničke stanice Prokop

Biznis 03. dec 201418:09 > 18:10
Izvor: Beobuild.rs

Prva faza rekonstrukcije Železničke stanice Beograd-Centar u Prokopu počela je danas, a trebalo bi da se završi za 420 dana, do 26. januara 2016, saopštilo je državno preduzeće Železnice Srbije.

Vrednost radova je 25,8 miliona evra, a finansiraju se kreditom Kuvajtskog fonda za arapski ekonomski razvoj. Radove izvodi konzorcijum firmi Energoprojekt opreme, u kojem su i Energoprojekt niskogradnja, Energoprojekt visokogradnja, ZGOP i AŽD.

Prva faza izgradnje stanice Prokop obuhvata rekonstrukciju ranije položenih koloseka radi povećanja propusne moći stanice do projektovanog kapaciteta prijema i otpreme vozova.

U okviru prve faze biće izgrađeni treći, četvrti, sedmi i osmi kolosek, rekonstruisani postojeći deveti i deseti kolosek, nabavljen materijal za gornji stroj za prvi i drugi kolosek, završeni zanatski radovi, elektro-energetske instalacije i telekomunikacioni sistemi u pothodinicima i na peronima, montiran sistem za obaveštavanje putnika.

Železnice Srbije su saopštile da je završetak radova u stanici Prokop jedan od najbitnijih preduslova da ta stanica preuzme zadatrak glavne putničke železničke stanice u Beogradu i da se sprovede projekat „Beograd na vodi“.

Kroz Prokop za sada prolaze samo vozovi gradske železnice, a posle završetka danas započetih radovam, tuda će moći da saobraćaju i lokalni, regionalni i međunarodni putnički vozovi.

Do sada su u stanici „Prokop“ izgrađeni koloseci, peroni i armirano-betonska ploča na površini od 36.000 kvadratnih metara, od ukupno projektovanih 45.000 kvadratnih metara.