Marathon Oil, Eni i Ina istražuju naftu na Jadranu

Biznis 04. dec 201410:25 > 10:36
Izvor: EPA

Američka kmpanija Marathon Oil, italijanski Eni i hrvatska Ina će istraživati i eksploatisati naftu i gas u Jadranu, objavio je Jutarnji list pozivajući se na dobro obaveštene izvore u vladi.

Stručna komisija je, pored ostalih, prihvatila njihove ponude za istraživanje i eksploataciju Jadrana koje su podnele na javnom tenderu, završenom 3. novembra, dodaje Jutarnji.Komisija je odluku prosledila vladi koja će o njoj raspravljati sledeće nedelje.

Na tender se javilo šest kompanija, a Jutarnji je list dobio informacije o barem tri izabrane firme. Među izabranim kompanijama najveći je italijanski Eni, koji se smatra četvrtom energetskom kompanijom po snazi na svetu.

U stručnim krugovima najjače je ipak odjeknula prihvaćena ponuda američke kompanije Marathon Oil Corporation. Radi se o jednoj od vodećih kompanija za istraživanje i eksploataciju nafte i gasa.

Iako prema celom projektu u javnosti i dalje vlada velika skepsa, naftni stručnjaci tvrde da su ponude i izbor kompanija za Hrvatsku velik uspeh. Pri tome ističu da se na tender za istraživanje mora uz kanadsku obalu, zatvoren krajem novembra, nije javila ni jedna kompanija.