Novi zakon omogućiće da se u Srbiji brže i lakše gradi

Biznis 04. dec 201414:12 > 14:16
Izvor: Tanjug/Sava Radovanović

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da će izmene Zakona o planiranju i izgradnji, kada počne njegova primena, omogućiti da se građevinska dozovla dobije za pet dana, a sve potrebne dozvole na jednom šalteru i u roku od 28 dana umesto dosadašnjih 240.

Prema njenim rečima, zbog loših zakonskih rešenja na građevinske dozvole čekalo se i po pet ili sedam godina, zbog čega Srbija ima gubitak u investiranju koji može da se meri milijardom evra. “Investitori su gubili nadu, uslovi investiranja su bili takvi da je broj građevinskih dozvola smanjen za 30 odsto u posledne četiri godine”, rekla je ona i dodala da ne misli ni da je ovaj zakon idealan.

Interes struke je da se zakon podeli u dva ili tri zakona pošto počne njegova primena i to na zakon o građevinarstvu, o dozvoli i o konverziji i struka je ta koja treba da nam da bazu za sve detalje, rekla je ministarka obrazlažući predložene izmene zakona u parlamentu. Ona je dodala da su predložena zakonska rešenja vrlo značajna za čitav ekonomski proces koji vlada sprovodi poslednjih šest meseci, jer će omogućiti da se brže i lakše gradi.

Mihajlović je istakla da su nerešeni imovinski odnosi i preplitanje nadležnošti usporavali izdavanje dovola i zemlju doveli u situaciju da sada ima 1,5 miliona nelegalno izgrađenih objekata. Ona je istakla da je prošle godine ukupna vrednost izvedenih građevinskih radova bila 180 milijardi dinara, dok su ukupni kumulirani gubici građevinskih firmi iznosili 230 miliona dinara. Ona je dodala i da je plan da do kraja sledeće godine Srbija dobije elektronsku bazu podataka, koju imaju mnoge zemlje.

Predložene izmene, prema rečima Mihajlovićeve, daju preglednost i jasne kriterijume i omogućava investitoru, domaćem ili stranom da, kada želi da nešto uradi dolazi na jedna šalter koji će biti u svakoj lokalnoj samoupravi i na tom jednom šalteru dobije inforamcije. Ukoliko već ima informaciju, na taj šalter donosi idejno rešenje, objasnila je Mihajlović.

Ona je ukazala i da se izmene Zakona ne bave konverzijom građevinakog zemljišta i najavila donošenje novog zakona naredne godine. Ministarka je podsetila i da je zakonski predlog od jula u javnoj raspravi, da su održane po celoj zemlji, prestavljen resornom skupštinskom odboru, pa je bilo dovoljno prostora i vremena da se sve sugestije ili većina njih uvrsti u zakon.

„Legalizovaćemo sve što može da se legalizuje“

Mihajlović je izjavila je da će biti legalizovani svi objekti koji nisu u prvoj zoni zaštite nacionalnih parkova i ne ugrožavaju živote ljudi.

„“Kod teme legalizacije sam bila jasna – mi ćemo legalizovati sve što može da se legalizuje i što nije u prvoj zoni zaštite nacionalnih parkova i što ne ugrožava živote ljudi“”, rekla je Mihajlović i podvukla da nije sve u nadležnosti države i ministarstva.

U njihovoj nadležnosti, kako je precizirala, su nacionalni parkovi i veliki infrastrukturni objekti, pre svega privredni, odnosno dalekovodi, trafostanice… dok je sve drugo u nadležnosti lokalnih samouprava. Lokalne samouprave su dužne, dodala je Mihajlović, da “sada polako pripremaju šta može da se legalizuje, u skladu sa zakonom, a šta ne”.

Ona je potvrdila da su objekti na obali reke Save u nadležnosti grada.