Luka Novi Sad uplatila 50.000 evra dividende državi

Biznis 29. jun 201611:47 > 11:53
N1

Luka Novi Sad uplatila je u državni budžet skoro 50.000 evra (6,14 miliona dinara), što je dividenda koja pripada Srbiji kao većinskom vlasniku ovog preduzeća.

Iz novosadske luke je saopšteno da su oni jedino državno preduzeće u širem okruženju koje uplaćuje dividendu državi kao svom vlasniku.

„Dividenda je isplaćena i prošle godine, što je bio slučaj prvi put zabeležen u istoriji poslovanja Luke Novi Sad“, navode iz ove novosadske firme.

Kako tvrdi menadžment, u poslednje dve godine zabeleženi su rekordni rezultati u pretovaru jer je kroz Luku prolazilo po više od milion tona robe. Ako vremenski uslovi i vodostaj budu povoljni, očekuje se da će i ova godina biti završena sa novim godišnjim rekordom jer je već sada pretovareno više od 600.000 tona robe.

Velika zainteresovanost za kupovinu Luke

Luka Novi Sad je jedina od 10 luka u Srbiji koja je u državnom vlasništvu i uskoro bi trebalo da bude privatizovana.

Početkom godine, ministarstvo privrede je pozvalo investitore da do 30. marta dostave pisma o zainteresovanosti za privatizaciju Luke Novi Sad, iako je ona do sad bila zvanično izuzeta iz privatizacije.  Za nju je do 30. marta, kada je bio rok za dostavljanje ponuda, čak 11 kompanija poslalo pisma o zainteresovanosti.

Ministar privrede Željko Sertić ranije je rekao da ne postoji rok do kada privatizacija mora da bude obavljena. – Nema razloga za brigu kada je reč o privatizaciji „Luke Novi Sad“, jer eventualni strateški partner može da bude samo operater, a ne i vlasnik zemlje i infrastrukture – rekao je Sertić.

Luka ima 155 zaposlenih, lučko područje se prostire na više od 30 hektara i poseduje skoro 150.000 kvadratnih metara zatvorenog i otvorenog skladišnog prostora. Svojevremeno je ona bila procenjena na 21 milion evra.