Mihajlović za N1: Neće biti revizije gasnog sporazuma

Biznis 05. dec 201410:03 > 10:16
Izvor: N1

Gostujući u Novom danu televizije N1 ministarka Zorana Mihajlović je rekla da Srbija ničim nije doprinela da Rusija odustane od izgradnje Južnog toka. Ono što je sada važno, ističe ona, je da se razmotri šta će biti alternative u nardnih pet do deset godina, kako ne bi bila ugrožena gasna stabilnost.

„Što se tiče odustajanja od same izgradnje Južnog toka, još ne znamo da li je to konačno, pošto vidimo da i Evropska unija hoće da razgovara da bi se gasovod na kraju i izgradio“, kaže ministarka.

 „Nešto što nije bila konkurencija Južnom toku, na čemu Srbija već radi i mora da radi intenzivnije je gasovod Niš-Dimitrovgrad, to je pokušaj da se dobije druga ruta koja je nama važna za gas, drugi snabdevač gasa, možda čak priključenje i na Grčku, možda čak i priključenje na ovaj novi gasovod koji Rusija planira da izgradi sa Turcima. Postoje alternative, ali država treba da odluči šta je najvažnije za budućnost“, kaže Mihajlovićeva.

Ministarka ističe da od Ministarstva energetike nisu dobili naznake da je bilo nagoveštaja o odustajanju od gradnje Južnog toka, i da je Srbija sve svoje obaveze na vreme ispunila.

„Srpska vlada se maksimalno trudila da ispuni sve obaveze iz energetskog sporazuma. Mi smo kao kolateralna šteta u Južnom toku“, smatra ona.

Pored toga, Srbija nije u mogućnosti da traži reviziju energetskog sporazuma koji je potpisala sa Rusijom, jer je napisan tako da su zaštićeni ruski interesi, a ne srpski.

Zorana Mihajlović naglašava da su oni koji su pregovarali prilikom sklapanja ugovora sa Rusijom morali da vode računa o interesima Srbije.

„Ono što je sadašnja srpska vlada učinila, što je premijer uradio kada je bio u Rusiji, to je bio dobar korak. Mi smo prepravljali energetski sporazum koliko je bilo moguće u delu učešća srpskih kompanija i zato je za nas dupla šteta što Južnog toka nema. Zato što je građevinska operativa mogla da dobije posao od pola milijarde evra. Dakle, mi smo prepravljali ono što su neki loše ispregovarali“, rekla je ministarka i dodala da nijedna država koja je pregovarala sa Rusijom nije prodala svoju naftnu kompaniju i da jedino Srbija ima manjinski paket od 49 odsto i za Južni tok i za Banatski Dvor.

Elektronska građevinska dozvola do kraja 2015.

Prema novom zakonu o planiranju i izgradnji građevinska dozvola dobijaće se za 28 dana. Kako kaže ministarka, cilj je da imamo elektronsku građevinsku dozvolu do kraja naredne godine.

„Prvi put u ovom zakonu postoji takozvana objedinjena procedura. Investitori ili fizička lica dolaze u jednu službu u lokalnoj samoupravi, dobijaju informaciju i predaju idejni projekat. Sve dalje radi lokalna samouprava odnosno država. Ne idemo po javnim preduzećima i ministarstvima da tražimo dozvole. Taj državni organ će prikupiti sve papire“, objašnjava ona.

Najveći problem je bio preplitanje nadležnosti, dok se sada tačno zna ko odgovara i koje su kaznene odredbe.

„Ako organ države ne uradi posao kako treba biće podneta ili prekršajna prijava ili prijava za privredni prestup“.