Gasprom uzima kredit od 390 miliona evra, EU proverava

Biznis 05. dec 201416:31 > 16:33
Izvor: Tanjug, AP/Alexander Zemlianichenko

Gasprom je s italijanskom Unikredit bankom potpisao kreditni sporazum na 390 miliona evra, a spoljnopolitička služba Evropske unije proverava tu informaciju, prenela je agencija Tas.

Sporazum ima veliki istorijski značaj, ne samo za razvoj međusobnih odnosa između dve organizacije, nego i za proširenje saradnje Gasproma i finansijskih krugova Italije i Evropske unije u celini, saopštio je ruski gasni gigant.

Spoljnopolitička služba Evropske unije proverava informaciju o tome da je Gasprom potpisao sa Unikredit bankom kreditni sporazum na 390 miliona evra, rekla je portparolka visoke predstavnice EU za inostrane poslove i bezbednost Maja Kocijančič.

„Proveram tu informaciju zajedno sa našim službama“, odgovorila je ona na novinarsko pitanje da li taj kreditni sporazum krši sankcije EU protiv Rusije.

Prema njenim rečima, „u principu, realizacija uvedenih (restriktivnih) mera leži na nacionalnim vlastima svake zemlje EU“.

Kako je ranije javio Tas, Gasprom je u novembru pustio evroobveznice u iznosu 700 miliona evra. Vrednost spoljašnjeg zaduživanja Gasproma u 2014. godini je 90 milijardi rubalja (1,4 milijarde evra).