Gasprom: EU je Turskoj poklonila gasni ventil

Biznis 06. dec 201415:31 > 15:41
Izvor: Reuters/Aleksey Nikolskyi, RIA Novosti

Šef Gasproma Aleksej Miler izjavio je da je zaustavljanje projekta Južni tok korak ka promeni modela rada te komapnije na tržištu Evrope i poručio da će izgradnjom podvodnoog cevovoda u Tursku uloga Ukrajine za tranzit ruskog gasa biti svedena na nulu.

Gasprom više neće da radi sa konačnim potrošacima, a zemlje Evropske unije moraće da kupuju gas na granici, rekao je Miler za TV Rosija i precizirao da će se ruski gas prodavati na granici Turske i Grčke.

„Znate, ne možete naterati nekog da vas voli. Ako potrošač neće da mu se roba doprema kući, onda će očigledno morati da se obuče i ode u prodavnicu, a zimi još i da se obuče toplije. Naravno, može se poneti i paket, može i treći energetski paket, najvažnije je da on ne ostane prazan“, poručio je Miler.

Šef Gasproma je podsetio da je deo dogovora o novoj maršruti isporuke ruskog gasa po dnu Crnog mora u Turskom namenjenog evropskom tržištu umesto stare maršrute Južnog toka do Bugarske bila odluka predsednika Rusije i Turske.

Gasprom ne gubi ništa, ali Bugarska gubi milijarde

REUTERS/Sergei Karpukhin

On tvrdi da od promena u projektu Gasprom neće biti na gubitku, preneli su ruski mediji.

„Što se tiče novca Gasproma, ništa neće propasti. Investirali smo oko četiri milijarde evra u gasnotransportnu infrastrukturu na teritoriji Rusije za izgradnju Južnog koridora za dopremanje gas u Krasnodarski kraj, radi isporuke u kompresorsku stanicu Ruskaja. I sve te investicije će u potpunosti biti iskorišćene za realizaciju projekta pomorskog gasovoda ka Turskoj“, objasnio je Miler.

S druge strane, dodao je on, Bugarska će zbog toga što se odustalo od Južnog toka izgubiti tri milijarde evra investicija, kao i prihod od tranzita 18 milijardi kubnih metara gasa godišnje, jer će gas za Makedoniju i Grčku ići preko Turske.

„Turska je dobila tačno suprotno. Evropska unija, Evropska komisija su jednostavno poklonili Turskoj gasni ventil. I mislim da turska može da ga iskoristi u bilateralnom dijalogu sa Evropom. A mi smo dobili novog strateškog partnera u gasnom biznisu“, primetio je Miler.

Uloga Ukrajine svodi se na nulu

Prema njegovim rečima, izgradnja novog gasovoda iz Rusije u Tursku svešće na nulu ulogu Ukrajine kao tranzitne zemlje. Prema podacima Gasproma, Evropu će obezbediti gasom preko turskog gasovoda i preko Severnog toka.

PROČITAJTE JOŠ:

„Obezbedićemo količine koje su Ukrajini potrebne za njenu unutrašnju potrošnju“, dodao je Miler.

On je podsetio da se da se razgovori o ulozi ukrajinskog tranzita za isporuku ruskog gasa u Evropi vode više od 10 godina.

„Pregovori su se, u krajnjem ishodu, vodili mnoge godine… Mi smo, naravno, jednostavno doneli konačnu odluku o izgradnji alternativnih maršruta: prvo Severnog toka, onda Južnog toka, ali sada, shodno tome, novogo projekta – pomorskog gasovoda preko Crnog mora u pravcu Turske“, zaključio je Miler.