Nema razloga za poskupljenje osnovnih namirnica

Biznis 06. dec 201417:04 > 17:07
Izvor: N1

Ministar trgovine Rasim Ljajić je izjavio da, kada je reč o hrani, nema osnova za poskupljenje osnovnih životnih namirnica, kao i da hleb "Sava" neće poskupeti, najavljujući da će se uskoro intervenisati sa oko 30.000 tona pšenice iz Robnih rezervi kako bi se stabilizovala njena cena.

„Nema racionalog razloga (za poskupljenje pšenice od 30 odsto), ko da odgovor dobio bi Nobelovu nagradu. Rod je bio 2,3 miliona tona, imamo dovoljne količine, a domaće potrebe su od milion do 1,3 miliona i ostaje skoro ceo milion za izvoz“, rekao je Ljajić za TV Pink.

On je istakao da je jasno da se radi o manipulacijama i špekulativnim radnjama najvećih mlinara u Srbiji koji sada žele da povećaju cenu pšenice tako što je ne iznose na tržište.                

Kada je reč o ceni hleba, ministar kaže da se ona neće povećavati i da su već obavljeni razgovori sa Unijom pekara i najvećim proizvođačima. „Ako bude potrebno ukinućemo i carine na uvoz pšenice“, dodao je Ljajić.

On objašnjava da je država nemoćna da utiče da cene raznih namirnica, jer je to stvar tržišta i da je jedino cena jedne vrsta hleba – Sava kontrolisana uredbom.

„Što se hrane tiče nema osnova za povećanje cena osnovnih životnih namirnica iz nekoliko razloga – imali smo dobru poljoprivrednu godinu, na zadovoljavajućem nivou, jer ima i za izvoz, a ne samo za nase potrebe. Takođe, kupvna moć stanovništva je mala i poskupljenje bi samo oborilo promet“, naglasio je Ljajić.

On je napomnuo da nije poskupela struja i da je na svetskim berzama pojeftinila nafta.