EU spremna da finansira gasnu konekciju Srbije i Bugarske

Biznis 07. dec 201413:53 > 13:57
Izvor: Tanjug/Sava Radovanović

Ministar energetike Aleksandar Antić izjavio je da se već neko vreme govori o gasnoj interkonekciji sa Bugarskom koja je u redu najviših evropskih prioriteta i da ima obećanja iz Evropske komisje da će Srbiji biti obezbeđena sredstva iz IPA fondova koja će biti veća od do sada dogovorenih 14 miliona evra.

Antić je novinarima, u pauzi izborne konferencije beogradskih socijalista, rekao da je gasna interkonekcija sa Bugarskom samo prva koja će se raditi sa više zemalja u okruženju, a da zatim sledi i gasna interkonekcija sa Rumunijom.

PROČITAJTE JOŠ:

On je pojasnio da to nema veze sa snabdevanjem gasom preko Ukrajine i podvukao da je to perspektivan projekat koji treba da obezbedi paraleleno snabdevanje gasom na neki od načina koji su trenutno u fazi projekta a koji se već rade.

„Jedan od tih je gasovod Tap, zatim gasovod koji će obezbediti snabdevanje preko Grčke, a oni imaju koncekciju sa Bugarskom. To je evropska praksa i model odgovornog ponašanja kroz koji se obezbeđuje diversifikacija izvora snabdevanja i pravaca snabdevanja“, naglasio je Antić.

Prema njegovim rečima u 2015. godini će biti završena planska dokumentacija i zaokružen finansijski plan.

On je dodao i da će Bugarima EU finansirati njihovu deonicu a da je Srbija u ozbiljnim pregovorima sa Evropskom komisijom da postojeći okvir od 14 miliona evra iz IPA fondova poveća.

„Dobili smo čvrsta obećanja da možemo da računamo na taj novac, odnosno, na veća sredstva“, zaključio je on.

Elektroenergetski sistem normalno funkcioniše 

Ministar Antić izjavio je i da elektroenergetski sistem u Srbiji normalno funkcionisiše u zimskim uslovima ali da je ono što se događa u istočnoj Srbiji vanredna okolnost.

„Mi ne proizvodimo potrebne količine električne energije u određenim vršnim satima zbog još uvek nepotpune proizvodnje iz kopa Tamnava-Zapadno polje. Imamo nabavku tih količina koje nedostaju, ali problem sa kojim se suočavamo u istočnoj Srbiji je posledica katastrofalnih vremenskih uslova“, rekao je Antić.

Prema njegovim rečima, na tom terenu odvija se konstanta borba jer je usled ledene kiše sve zaleđeno. Na pitanje da li treba da se plašimo zime jer se već sada javljaju problemi, Antić je odgovorio da sistem da je sistem „dobro pozicioniran i predviđen za zimu“.