Blic: Otpis dugova Galenici ako ne uspe prodaja

Ekonomija 25. jul 201610:16 > 10:19
N1info

Ukoliko prodaja Galenike ne uspe, država je spremila plan B, koji podrazumeva otpis dugova prema državnim preduzećima, što iznosi oko 130 miliona evra, objavio je je Blic.

Rok za dostavljanje obavezujućih ponuda za prodaju 25 odsto udela u Galenici ističe 27. jula. Za suvlasništvo sa državom u Galenici zainteresovana su četiri investitora koji su otkupili tendersku dokumentaciju – bugarski proizvođač lekova Sofarm, Kadil farm iz Indije i dva investiciona fonda, britanski Frontier i finski KJK kapital.

Prema pisanju Blica, menadžement Galenike i privatizacioni savetnik napravili su rezervnu opciju, kako bi se smanjili dugovi koji prema državi i bankama iznose oko 200 miliona evra.

Ideja je da se otpiše dug od oko 130 miliona evra prema državnim firmama, poput Srbijagasa i EPS-a, a dugove prema bankama od približno 70 miliona evra Galenika bi vraćala i narednih pet do sedam godina.

Menadžment Galenike trebalo bi, kako navodi Blic, da danas razgovara sa predstavnicima banaka o mogućnosti odobravanja grejs perioda za otplatu nagomilanih dugova.