Godina preduzetništva: Podrška države, poboljšati ambijent

Biznis 11. avg 201619:33 > 19:35
N1

Tekuća godina u Srbiji je označena kao godina preduzetništva. Male i srednje firme trebalo bi, bar prema rečima premijera Aleksandra Vučića, da budu u fokusu i nove Vlade Srbije. Međutim, privrednici smatraju da je pored podrške države neophodno poboljšati i poslovni ambijent.

Kad je u maju osnivao konsultantsku firmu, Dušan Srdić iz Beograda od države je dobio oko 1.500 evra državne pomoći, kojima je pokrio deo troškova pokretanja biznisa. Kaže da je to dobar početak, ali država mora još mnogo toga da uradi.

„Neke subvencije, da li smanjenje te neke poreske stope ili tako nešto, mislim da bi jako značilo kao podsticaj za razvoj mladih preduzetnika i malih i srednjih preduzeća“, kaže ovaj preduzetnik.

U Ministarstvu privrede kažu da preduzetnici trenutno mogu da se prijave na 21 konkurs u okviru godine preduzetnišva, a da je do sada država dala devet milijardi dinara, od ukupno 16 milijardi koje je namenila preduzetnicima u 2016.

„Poslovno okruženje je uvek najvažnije za razvoj poslovanja, a mala i srednja preduzeća i preduzetnici su najosetljiviji na situaciju u poslovnom okruženju. Zato je veoma važan zajednički projekat koji ćemo raditi unutar državne administracije koji se odnosi na popisivanje svih administrativnih procedura sa kojima se preduzetnici susreću i koji treba da budu transparentni“, kaže Katarina Obradović Jovanović, pomoćnica ministra privrede.

Poznavaoci tvrde da bi država svake godine posebnu pažnju trebalo da posveti preduzetništvu.

„Novac koji se dodeljuje u godini preduzetništva jeste novac koji su firme na osnovu poreza uplatile u budžet i one sada dobijaju četiri i po puta manje od onoga koliko je od tih firmi uzeto u zadnje četiri godine kroz povećanje poreza“, objašnjava Dragoljub Rajić iz Mreže za poslovnu podršku.

Preduzetnici kažu da im stvaranje ambijenta više znači od novca, ali ne manjka ni interesovanja za novčanu pomoć. Dosad se državi za podršku kroz takve projekte javilo više od 11.500 firmi.