Ikea preti Rusiji zbog odluke o odšteti biznismenu

Biznis 30. avg 201622:58 > 23:02
AFP/Philippe Huguen

Švedski proizvođač nameštaja upozorio je da bi mogao da uspori svoje investicione projekte u Rusiji, jednom od svojih najvećih tržišta, posle odluke ruskih vlasti da Ikea mora da plati nekoliko miliona evra odštete jednom biznismenu.

„Kao investitori želimo da radimo u pravičnom i transparentnom poslovnom okruženju. Međutim, neke nedavne akcije naše grupe i bivši pravni sporovi bi mogli da uspore investicione projekte“, navodi se u saopštenju.

Ikea je dodala da te akcije smatra pokušajem „primene nedozvoljenih metoda za uzimanje novca“.Ruska filijala Ikee navela je da ne bi smanjila broj investicija, već bi ih mogla sprovoditi sporije.

Ikea koja je u Rusiji od 2000. godine, navodi da je platila više od 60 milijardi rubalja (828 miliona eva) poreza za pet godina. Otvorila je 12.000 radnih mesta i ima investicije od 100 milijardi rubalja (1,4 milijade evra).

Pogođena nizom sudskih sporova, Ikea je osuđena da plati 507 miliona rubalja (sedam miliona evra) biznismenu Kontanstinu Ponomarevu, javila je ruska agencija Ria Novosti.

Dve strane su u sporu zbog snabdevanja strujom prodavnica Ikee u Sankt Peterburgu.

Ikea je u sporu i zbog legalizacije zemljišta na kojem je nekoliko njenih prodavnica i sedište u Himki, na periferiji Moskve.