Struja poskupljuje od oktobra

Biznis 31. avg 201618:23 > 19:26
N1

Struja će od 1. oktobra biti skuplja za 3,8 odsto što će se videti na računima u novembru, rekao je ministar energetike Aleksandar Antić.

Prema računici Ministarstva, poskupljenje će po domaćinstvu iznositi u proseku jedan evro više, i to je dvaput manje od onoga što je MMF tražio, rekao je ministar.

Antić je naveo i da je visina poskupljenja najmanja moguća, i pozvao građane da uštede taj iznos.

Ovo je jedna od mera u sklopu mera za restrukturiranje EPS i došla je iz razgovora s MMF-om, naveo je ministar.

Vlada je uspela, kako je rekao, da dovede ovo povećanje na najmanju moguću meru.

Na prosečni račun koji iznosi oko tri i po hiljade dinara ovo će biti poskupljenje od 120 do 125 dinara, naveo je.

Nismo dobili precizan dogovor da li će biti poskupljenja i dogodine, što je bilo predviđeno dogovorom sa MMF-om, ali je ministar rekao da će se sa tom institucijom voditi pregovori da pokupljenje ne bude veliko.

Antić je rekao je rekao i da je jedan o važnijih delova aranžmana sa MMF-om  činjenica da imamo proces restruktuiranja ključnih javnih preduzeća medju njima medju kojima su Srbija gas i Elektroprivreda Srbije.

„Imamo vrlo oštre zahteve vezane za ukupno restruktuiranje i uvodjenje finansijkog reda i finansijske dicipline, i kada su Srbija gas i EPS u pitanju“, rekao je Antić.

On je osetio i da su prilikom prethodne revizije dobijene veoma pozivtivne ocene kada je u pitanju napredak u Srbija gasu kao i odredjene zahteve za ubrzanjem kada je u pitanju EPS.

„Moram reći da smo u proteklih nekoliko meseci, do nove revizije taj ritam uspeli ponovo da uhvatimo“, rekao je Antić.