Od sledeće godine obavezno članstvo u Privrednoj komori

Biznis 31. avg 201618:44 > 18:47
N1

Od sledeće godine svi privrednici u Srbiji plaćaće članstvo u Privrednoj komori. Ono što je važno, kaže predsednik PKS Marko Čadež, jeste da će iznos članarine biti umanjen da ne bi bio opterećenje i određen u dogovoru sa privrednicima.

Kako navodi, članarine će učestvovati sa 20 odsto u finansiranju privredne komore, a ostatak će stići od usluga koje pruža privredi. Jedna od najvažnijih, jeste i pomoć srpskim proizvođačima da lakše plasiraju proizvode na strana tržišta.

Prema rečima predsednika Privredne komore Srbije, analizirano je šta su najveći problemi privrednika u 114 proizvođačkih sektora.

“Nama zaista u interesu jeste da forsiramo izvozno orijentisanu proizvodnju, i da pokažemo i onim malim proizvođačima da mogu, kada naprave dobar proizvod, da budu konkurentni na drugim tržištima, i da im pomognemo da do tih drugih tržišta dođu”, rekao je Čadež.

On kaže da i ako Komora nema fondove da privrednicima daje novac da uđu u proizvodnju, može da im pomogne u povezivanju s partnerima.

“Ali znate, kada mi povežemo proizvođača koji je danas manji proizvođač, sa velikim sistemom poput Simensa, Dženeral elektrika, povežemo ih i sa Fondom za razvoj i sa Razvojnom agencijom Srbije, da bi došli do neophodnih fondova, jer postoji potencijal za dugoročnu saradnju sa velikom firmom. To je ono što je naš posao”, objašnjava Čadež.