Vučić: Srbija među pet zemalja Evrope sa suficitom budžeta

Biznis 01. sep 201609:50 > 12:49
Tanjug/Dragan Kujundžić

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je poslednjeg dana avgusta suficit u republičkom budžetu 31,8 milijardi dinara.

„Na današnji dan suficit je 31,8 milijardi dinara, što je za 115 milijardi bolji rezulat od onoga što je predviđeno sa Međunarodnim monetarnim fondom“, rekao je Vučić posle razgovora sa predsednikom Evropske banke za obnovu i razvoj Sumom Čakarbartijem.

Vučić je rekao da je Srbija jedna od pet evropskih zemalja koje imaju suficit budžeta.

On je kazao da je u budžetu Srbije za 940 miliona evra bolji rezultat.

„Za toliko se nismo zadužili, za toliko nismo uvećali javni dug. Javni dug je značajno niži od onoga što smo očekivali“, rekao je Vučić i dodao da je Srbija jedna od pet evropskih zemalja koje imaju suficit budžeta.

On je rekao da je i javni dug značajno niži od onoga što je očekivano i da neće preći 73 odsto BDP.

„To znači da ćemo u narednom periodu imati veće mogućnosti da obezbedimo bolji životni standard za sve građane“, kazao je Vučić.

Vučić kaže da sledi povećanje plata u javnom sektoru i nagrade i naknade za penzionere.

„Bilo je potrebno vaše strpljenje, a sada sledi povećanje plata u javnom sektoru, nagrade i naknade penzionerima, i svi će moći da polako osećaju boljitak, ali tek kada nam javne finansije budu na čvrstim nogama“, rekao je Vučić i dodao da toga ne bi bilo da nisu sprovedene teške reforme.

„Novac EBRD veoma povoljan novac“

On je rekao da je tokom današnjih razgovora sa predstavnicima EBRD razgovarali o već pokrenutim projektima i važnim projektima za Srbiju, privatnom sektoru i podrška malim i srednjim preduzećima.

„O našoj odgovornosti da iako smo ugovorili 600 miliona evra za različite projekte nismo povukli novac u prethodnom periodu. Zato smo danas, čini mi se pronašli sve mehanizme kako to da ubrzamo. Uskoro se pokreće i postaje efikasan novac od 200 miliona za EPS, i očekujemo da uskoro bude efektivan novac od 200 miliona evra za naše železnice i vozna sredstva…“, kazao je Vučić.

On je kazao da je bilo reči i zajmu za restruktuiranje duga Srbijagasa.

Vučić je naveo da je novac EBRD veoma „povoljan novac“.

„Sve što radite sa EBRD doprinosi dolasku većih investicija i donosi rast srpske privrede“, kazao je premijer Srbije.

Predsednik Evropske banke za obnovu i razvoj Suma Čakarbarti rekao je da je Srbija uradila veliki posao kada je reč o fiskalnoj konsolidaciji i ekonomskom rastu.