Privredni rast Srbije iznad očekivanja, ali ima još posla

Biznis 01. sep 201619:01 > 19:23
N1 info

Dok traju regionalne političke nesuglasice, međunarodne finansijske institucije pozitivno ocenjuju pomake u srpskoj ekonomiji. MMF je usvojio četvrtu i petu reviziju aranžmana sa Srbijom. I Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pozitivno ocenjuje dosadašnje reforme. Ipak, obe institucije poručuju da na polju ekononnskih reformi, ima još posla.

Vesti o potvrdi revizije, premijer Aleksandar Vučić je propratio izveštajem stanja u državnoj kasi. Suficit u budžetu na kraju avgusta iznosio je 31,8 milijardi dinara, što je 115 milijardi dinara bolji rezultat od predviđenog. Uz to, javni dug neće preći, tvrdi premijer, 73 odsto Bruto domaćeg proizvoda.

Iako je rekao da će krajem godine, kad na naplatu stignu veliki izdaci višak preći u deficit, najavio je da će i građani osetiti korist boljeg stanja u budžetu. I to za dva meseca.

“A sad sledi povećanje plata u javnom sektoru, pored povećanja plata u privatnom. Sad slede nagrade, i povećanje i penzionerima, i svi će ljudi polako ali sigurno moći da osećaju boljitak. Ali će moći da osećaju to kad nam finansija javne budu na čvrstim nogama. Da nismo uradili teške reforme, da nismo uradili poteze koje niste voleli da vidite, to ne bismo imali”, kaže Vučić.

Koliko je trenutno stanje održivo? MMF je saopštio da je privredni oporavak Srbije prevazišao očekivanja, ali da je potrebno do kraja spovesti reforme i restrukturiranje, posebno državnih preduzeća.

„Srpski privredni oporavak prevazišao je očekivanja, podržan naporima za jačanje javnih finansija, napredovanjem strukturnih reformi i poboljšanjem poverenja investitora. Ipak, i dalje postoje ranjivosti poput visokog javnog duga, dugotrajnih strukturnih izazova, kao i eksternih nesigurnosti”, poručuje MMF.

I predsednik EBRD-a Suma Čarkabarti na kraju posete Srbiji kaže za N1 da predstoje dalje reforme javnih preduzeća. EBRD se zalaže za privatizaciju. Takođe, kaže da je neophodna jača regionalna saradnja. Ne misli da su trenutne političke nesuglasice u regionu, dugoročni problem.

“Rekao bih da su vesti poslednjih dana uznemirujuće. Ali ne mislim da će pomeriti Srbiju, ili druge sa dugoročnog cilja. Moraju da se nose sa time da nije sve u redu sa odnosima, ali znam i da je ova generacija lidera u regionu, značajno drugačija od njihovih prethodnika. Svi se trude da ostanu na trasi dugoročnog puta koji je članstvo u EU i ekonomski razvoj”, ocenjuje Čarkabarti.

Prvi korak u restrukturiranju bilo je povećanje cene struje. U narednom periodu, iz Vlade najavljuju i otpuštanja viškova radnika.