Direktor Hemofarma: Politika i posao nikada ne idu zajedno

Biznis 14. okt 201617:19 > 17:20
N1

A srpska firma koja već 15 godina uspešno posluje i u Albaniji, farmaceutska kompanija Hemofarm iz Vršca, nedavno je postala centar nemačke Štada grupe za jugoistočnu Evropu. Hemofarm je deo te nemačke grupe od 2006. godine. O poslovnoj klimi u Srbiji, uticaju politike na privredu, za Infobiz je govorio direktor Hemofarma u Srbiji, Ronald Zelinger.

Dobar tim, promene koje su donele unapređenje poslovanja, osvajanje tržišta 38 zemalja kvalitetnim proizvodima, napravili su od Hemofarma regionalni centar nemačke Štada grupe, kaže direktor Hemofarma Ronald Zelinger.

„Tim koji radi u Hemofarmu čini dobro obučen kadar koji je posvećen svom poslu. Poslovna klima u Srbiji jeste poboljšana, mi smo i deo privrede koji to dokazuje. Ali imamo probleme zbog smanjenja sredstava koja se iz budžeta izdvajaju za lekove. Mnoge strane farmaceutske firme zbog toga napuštaju zemlju. S druge strane, zadovoljni smo što uprkos takvim uslovima imamo odlične rezultate, i što smo zadržali dobar kvalitet proizvoda“, kaže Zelinger.

Hemofarmovi lekovi prodaju se u gotovi svim zemljama regiona, a ove godine kompanija obeležava 15 godina poslovanja na albanskom farmaceutskom tržištu. Oko 100 Hemofarmovih proizvoda je registrovano i dostupno na tom tržištu. Kako tvrdi Zeliger, to je dokaz da politika i posao nikada ne treba da idu zajedno, niti da utiču jedno na drugo

„Zbog zakona o prometu lekova koji je stavljao u nepovoljan položaj proizvđače lekova iz balkanskih zemalja, albanska vlada je promenila taj zakon, između ostalog i da bi ga uskladila sa propsima CEFTA sporazuma. Na kraju, budimo fer, pacijenti su ti koji bi ispaštali zbog bilo kakve zatvorenosti tržišta. Nije bitno odakle lek dolazi, nije važno koja nacionalnost je povezana sa proizvodnjom“, kaže Zelinger.

Hemofarm je, tvrdi Zelinger, spreman da proširi ponudu lekova na albanskom trižištu, i veruje da će u tome pomoći partneri sa kojima je i do sada ostvarena odlična saradnja.