Kinezi bi da kupe PKB i grade luku na Dunavu?

Biznis 16. dec 201408:41 > 08:46
ANADOLIJA/Kristina Maslareviç

Uz modernizaciju pruge Beograd - Budimpešta i Termoelektrane Kostolac (blok 2), kineski investitori zainteresovani su i za kupovinu PKB, izgradnju luke na Dunavu i bescarinske zone u Krnjači, pišu današnje Novosti.

Prema informacijama tog lista, i to će biti ključni projekti koje će razmatrati vodeći ljudi Kine i 16 zemalja Centrane i Istočne Evrope na trećem zajedničkom samitu, koji počinje u Beogradu.

Srpski državni vrh je, navode “Novsti“ pripremio skoro 70 projekata, vrednih oko dve milijarde evra – od energetike, infrastrukture, farmaceutske industrije do turizma, koji će biti ponuđeni kineskom premijeru Li Kećijangu i šefovima vlada Mađarske, Slovenije, Poljske Slovačke, Češke, Rumunije, Letonije, Litvanije, Estonije, BiH, Makedonije, Crne Gore Bugarske i Albanije.

Osim signalizacije pruga, gradnje obilaznice oko Beograda, odnosno mosta kod Vinče, kao i dve termoelektrane, u fokusu kineskih privrednika naći će se i brojna srpska preduzeća, za čiju privatizaciju su zainteresovani – od Prve petoletke do kruševačkog Rubina.

Osim ekonomskog predznaka, samit će biti prilika da se pod jednim krovom, u Palati Srbija, raspravlja o najaktuelnijim svetskim političkim pitanjima.