Aster tekstil otvorio fabriku u Nišu, Vučić zahvalan Turskoj

Alister tekstil

U Nišu je otvorena fabrika Aster tekstila, vodeće turske tekstilne kompanije. Vlada je otvaranje fabrike pomogla sa dva miliona evra, a premijer Aleksandar Vučić pozvao je turske investitore da nastave da ulažu u Srbiju i obećao pomoć države njihovim investicijama.

U fabriku Alister testila do sada je uloženo devet miliona evra, od čega su dva miliona podsticaji Vlade Srbije. U početku će u fabrici raditi 300 radnika, a planirano je da se ukupno zaposli 2.000 radnika.

„Nije tačna ona stara ‘Sve južnije, to je tužnije’, evo pogledajte šta smo sve postigli. Ovih dana otvaramo nove fabrike u Kikindi i Kruševcu, i to je veliko dostignuće“, rekao je Vučić televiziji Pink, istakavši da je zadovoljan dosadašnjim rezultatima, ali da „uvek može bolje“.

On je poručio da želi u Srbiji da vidi još turskih kompanija i predložio otvaranje fabrike u Pirotu, Vranju ili Leskovcu, dodajući da će pomoći turskim investitorima.

„Hvala Turskoj, jer je došla u Srbiju i spremna je da zaposli sve veći broj ljudi. Pre šest meseci ovde je bilo đubrište, a danas je ovo velelepna hala sa odličnim poslovnim prostorom“, rekao je Vučić, dodajući da Srbija mora da sledi primer Turske.

Kaže da se nada da će mu, kada jednog dana sam krene automobilom, biti potrebno mnogo sati da obiđe sve što su otvorili.

Vučić je rekao da je tokom boravka na jugu dosta pričao i sa seljacima i da je primetio da je svaki vid pomoći poljoprivrednicima dobro došao.

Ukazao je da Vladu Srbije tek čeka posao i nastavak poseta drugim opštinama i delovima Sbije. „Mislim da ćemo sledeći put da idemo u Bor, da tada obuhvatimo i Zaječar, Knjaževac, Soko banju, Požarevac, Žabare, Petrovac, Kučevo i Žagubicu“, najavio je Vučić.

Aster tekstil je turska kompanija koja do sada nije imala proizvodnju u Srbiji, već su se njeni pogoni nalazili u Turskoj i Bangladešu. Turska kompanija je krajem 2015. godine kupila pogone firme Ei Čegar, nekada deo Ei holdinga, koji je proizvodio metalne proizvode i proizvode od lima.

Godišnji promet Aster tekstila je veći od 100 miliona evra, a njen kapacitet proizvodnje je preko 2,5 miliona komada, što je čini jednom od vodećih turskih kompanija u sektoru tekstila.