Petrohemija – još jedan gubitaš kome se "gube" dugovi

Biznis 21. okt 201617:44 > 17:44
N1

Građanima Srbije najavljeno je da će Vlada u decembru napraviti deficit u državnoj kasi. Razlog je spasavanje pančevačke Petrohemije čijih će oko 100 miliona evra otpisanih dugova, prema rečima premijera, "napraviti mali deficit". Inače, Petrohemija je danas ponovo pokrenula proizvodnju, nakon dvonedeljnog zastoja zbog remonta opreme.

Četiri fabrike nose BDP Srbije. To je izjavio premijer Vučić pre tačno dve godine obećavši skoro rešenje za Metanolsko-sirćetni kompleks iz Kikinde. Do nove 2015. najavljena su i rešenja za Azotaru i Petrohemiju, kao i za Železaru iz Smedereva. Čeličanu su preuzeli kineski vlasnici nakon što je menadžerski tim „HPK inženjeringa” povećao gubitke za 39 odsto, dok hemijski kompleks i dalje životari pod patronatom države.

„Previše je marketinških i populističkih poteza, premalo dugoročne strategije i ozbiljnog bavljenja privrednim problemima i ja mislim da je to zato došlo u ovu situaciju da je prošlo dve godine, a da mi zapravo nismo odmakli ni korak u rešavanju problema petrohemisjkog kompleksa“, kaže Mijat Lakićević iz Novog magazina.

U međuvremenu, ono što se pozitivno desilo je da je cena nafte i gasa pala, dakle sirovina za taj petrohemijski kompleks su znatno pojeftinile.

Znači Petrohemija u ovom trenutku posluje pozitivno.

„Mali deficit“ zbog Petrohemije

N1

Da se pomak sprema ukazuje najava premijera da će pančevačkoj Petrohemiji do kraja godine biti otpisano oko 100 miliona evra dugova. To će, kaže premijer, u decembru stvoriti „mali deficit“. Premijerovo malo ekonomisti su preračunali u 0,25 odsto viši konsolidovani deficit.

„Tako što je država počela da preuzima negarantovane obaveze nekih državnih ili javnih preduzeća. Prošle godine smo imali negarantovani dug Srbijagasa prema Gaspromu koji je država preuzela – 200 miliona evra i za toliko je povećala konsolidovani deficit a evo ove godine se govori o Petrohemiji – 100 miliona evra. time se otvara jedan novi kanal lošeg uticaja tih preduzeća na državni budžet“, kaže Saša Ranđelović, sa Ekonomskg fakulteta.

Međutim, ponovo je država ta koja oprašta dugove gubitašima. Petrohemija ukupno duguje oko pola milijarde evra i to najviše NIS-u i Srbijagasu, Fondu za razvoj, EPS-u i LUKOIL-u. Prema predloženom Planu reorganizacije, za deo tih dugova poverioci će dobiti vlasništvo u pančevačkoj fabrici.