Šesta revizija: MMF i Vlada o platama i penzijama

Biznis 24. okt 201608:02 > 19:10
Tanjug / Sava Radovanović

Misija Međunarodnog monetarnog fonda, koju predvodi Džejms Ruf, sastala se u Narodnoj banci Srbije s delegacijom Srbije povodom šeste revizije tekućeg trogodišnjeg aranžmana iz predostrožnosti u vrednosti oko 1,2 milijarde evra.

U NBS je održan plenarni sastanak predstavnika Republike Srbije i misije Međunarodnog monetarnog fonda, na kojem je, uz guvernera Narodne banke Srbije Jorgovanku Tabaković, koja predstavlja Republiku Srbiju u Međunarodnom monetarnom fondu, učestvovao i ministar finansija Dušan Vujović sa saradnicima, navodi se u saopštenju.

Misija MMF-a boravi u Beogradu od 20. oktobra, a planirano je da poseta traje do 1. novembra.

Tema šeste revizije aranžmana MMF sa Srbijom su fiskalni rezultati i budžet za 2017. godinu, napredak reforme finansijskog sektora i ključne strukturalne reforme, kao i obaveze za narednu godinu.

Očekuje se dogovor o povećanju plata u javnom sektoru i penzija koje su umanjene od novembra 2014. godine, uoči sklapanja aranžmana iz predostrožnosti sa MMF-om, potpisanog u februaru 2015. godine.

Ta primanja, veća od 25.000 dinara, umanjena su za 10 odsto, a zatim povećana januara ove godine, ali ne linerano.

Najveće uvećanje, od četiri odsto, dobili su zaposleni u osnovnim, srednjim školama i ustanovama učeničkog standarda, dva odsto su povećane plate u višem i visokom školstvu, dok je onima koji rade u socijalnoj zaštiti i zdravstvu, bez Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, povišica bila tri odsto.

Veća primanja za dva odsto dobili su zaposleni u policiji i vojsci, a sve penzije su uvećane za 1,25 procenata.

Vlada Srbije po dogovoru sa MMF-om sprovodi mere štednje i reforme kojima se smanjuju budžetski deficit i javni dug i stvaraju povoljniji uslovi za rast privrede.