Šest sporazuma potpisano u Rigi, vrednost 734 miliona evra

Biznis 05. nov 201619:53 > 20:02
Izvor: Vlada Srbije

U Rigi je potpisano ukupno šest sporazuma, koji se tiču projekata ukupne vrednosti 734 miliona evra.

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović, potpisala je u Rigi, u prisustvu premijera Srbije i Kine, Aleksandra Vučića i Li Kećanga, komercijalni ugovor za izgradnju prve deonice brze pruge Beograd-Budimpešta, kao i Memorandum o finansiranju čitavog projekta na teritoriji Srbije.

Komercijalni ugovor, za realizaciju prve faze projekta od Beograda do Stare Pazove vredan 319 miliona evra, Mihajlović je potpisala na centralnoj ceremoniji Samita šefova Vlada Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope sa „Infrastrukturom Železnice Srbije“ i konzorcijumom kineskih kompanija „China Railway International“ i „China Communications Construction Company“, navedeno je u saopštenju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Potpisivanjem komercijalnog ugovora i Memoranduma o razumevanju sa kineskom Eksim bankom o kreditiranju projekta mađarsko-srpske železnice na teritoriji Srbije, omogućava se da krene gradnja pruge za brzine do 200 kilometar na sat, koja će skratiti vreme putovanja između srpske i mađarske prestonice na manje od tri sata.

Ugovor predviđa da u izgradnji dvokolosečne pruge od Beograda do Stare Pazove, dužine 34,5 kilometara, domaće firme mogu da učestvuju do maksimalnih 46 odsto u izvođenju radova i nabavci robe.

Na večerašnjoj ceremoniji takođe je potpisan i sporazum o uvođenju bezviznog režima između Srbije i Kine, koji je u ime Vlade Srbije potpisao prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić.

Mihajlović je ranije danas u Rigi već potpisala dva ugovora i memorandum sa kineskim kompanijama.

Vučić: Srbija do sada uglavnom sve projekte sa Kinom sprovela

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić je rekao da Srbija podržava odrednice samita u Rigi izrazivši zahvalnost kineskim prijateljima na dosadašnjoj saradnji, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Vučić je istakao da je Srbija do sada uglavnom sve projekte sa Kinom sprovela u delo i da su iskustva u toj saradnji bila odlična.

„Saradnja u oblasti infrastrukture, poslovna saradnja i veće prisustvo kineskih investitora u Srbiji rezultat su
naše saradnje. Veoma smo zadovoljni ulogom kineske strane u poslovanju Železare Smederevo“, zaključio je Vučić.