Češka auto industrija traži radnike i u Srbiji

Ekonomija 19. jan 201715:11 > 15:18
Pixabay

Srednja Evropa u poslednjih godinu dana ne može da nađe stotine hiljada radnika za industrijske zone, pre svega za fabrike automobila i traži ih u Ukrajini i na Balkanu, između ostalog i u Srbiji, ali ih teško prihvata lokalno stanovništvo.

Češki ministar unutrašnjih poslova Milan Hovanec čak sprema izmene zakona tako da za najsitniji prekršaj gube posao i istog dana budu deportovani kući.

Prema poslednjim statistikama policije u industrijskim zonama u Češkoj, pre svega u Kvasinama gde je jedna od fabrika Škode koja preko agencija dovodi radnike iz Ukrajine, Rumunije i Bugarske, porastao je sitni kriminal i prekršaji zakona, u saobraćaju za 60 odsto, a u narušavanju javnog reda i mira za 20 odsto.

„Ne, zaista nismo oduševljeni što nam raste sitni prekršajni kriminal. Oko Kvasina je taj porast za 400 odsto u odnosu na prethodnu godinu. A mi želimo da ako nam dolazi veći broj stranih radnika, da budu postavljena pravila igre“, kazao je ministar Hovanec češkom tabloidu Blesk.

Hovanec planira da se u ugovore koje ti radnici sklapaju s agencijama uvede pravilo da ako prekrše zakon, čak i za sitniji prekršaj agencija može da ih otpusti i istog dana vrati u domovinu.

„Ti ljudi bi trebalo da dođu, zarade novac, ponašaju se pristojno i vrate se kući. Ne bi trebalo da maltretiraju. Mislim da češki građani zaslužuju da ako pošalju u petak dete da se zabavlja da znaju da je bezbedno“, kazao je Hovanec.

Češki ministar unutrašnjih poslova upozorio je da agencije planiraju da dovedu u Češku još najmanje 70.000 stranih radnika i da želi da se agencije pobrinu da imaju pristojan smeštaj, a da ne dolazi u obzir da agencije i češka industrija na gastarbajterima zarađuju, dok češka država mora da plaća pojačano nadziranje bezbednosti.

Na radnike iz Srbije, Rumunije i Bugarske žale se i predstavnici sindikata u Slovačkoj.

„Na montažnoj traci rade jednostavnije poslove, komplikovanije moraju da rade naši. Atmosfera u fabrici PSA Trnava se pogoršava. Strani radnici često ne poštuju naše interne propise, ne poštuju slovačke kolege. Pre nekoliko godina tu je bio sjajan kolektiv, sada se pogoršalo. Mada i mi Slovaci smo takvi kakvi smo“, kazao je za slovački DenjikN šef sindikata u fabrici Pežoa i Sitroena u Trnavi Milan Minareh.

I u Trnavi se meštani žale na navodne česte tuče među gastarbajterima i sitne krađe, međutim probleme s radnicima iz Srbije i tenzije u odnosima portparol PSA iz Trnave Pavel Švec kategorično odbija.

„Sve žalbe rešavamo standardno, bez obzira da li su u pitanju slovački ili strani zaposleni“, kazao je slovačkom listu Švec i dodao da jezička barijera kod srpskih radnika brzo nestaje.

Izmene zakona o strancima i primereniju kontrolu migracije najavio je juče i poljski ministar unutrašnjih poslova Marijuš Blaščak, pošto su i poljskoj industriji i poljoprivredi sve potrebniji gastarbajteri, a zvanična Varšava najviše računa na Ukrajince kojih je već u Poljskoj preko 800.000.