Ulaganja u inovacije: Država i EU podržale 14 projekata

Biznis 24. jan 201717:31 > 18:04
N1

Početkom godine, 14 inovativnih projekata u Srbiji dobilo je finansijsku podršku Evropske unije i Ministarstva prosvete. Projektima je dodeljeno tri i po miliona evra. Iz pretpristupnih fondova EU odobren je iznos od 2,4 miliona evra, a iz budžeta Republike Srbije milion evra preko Fonda za inovacionu delatnost.

Pravo da se prijave za ta sredstva imala su preduzeća u saradnji sa naučnim institutima. Jedan od inovativnih projekata, novi sistem zaštite od falsifikovanja.

Kako pronaći idealnu zaštitu od falsifikata? Na pragu tog otkrića, Institut za fiziku i firma Quadra Graphic iz Beograda, došli su na ideju da stvore digitalne sigurnosne kartice sa strukturom krila leptira.

„Konkretan predmet projekta je razvoj kartice koja će biti obezbeđena biološkim strukturama, ljuspicama leptira i koja će na taj način imati veoma visok stepen zaštite. A naš zadatak je da razvijemo tehnologiju koja će od krila letira do dokumenta formirati jedan bezbednosni sistem koji će onemogućiti falsifikatore“, kaže Dejan Pantelić iz Instituta za fiziku.

Više detalja o tome kako će struktura ljuspice sa krila leptira postati idelan bezbednosni kod, istraživački tim ne otkriva, jer je u ovoj fazi razvoja inovacije, to tajna. A put od inovacije do tržišta je, kako kažu, od 6 do 12 godina. Finansijska podrška fonda za inovacionu delatnost vredna 300 hiljada evra, važna je za početak realizacije ideje, ali ne i presudna za njen uspeh.

„Uvek se procenjuje vrednost neke inovacije sa one strane tržišta, sa one strane koje vi realne životne probleme rešavate u društvu. Ova inovacija ima vrlo povoljan odnos toga što je ulaganje u odnosu na to što je potencijalna dobit zato što im potencijal da završi u džepu skoro svakog čoveka, štiteći vredne stvari“, smatra Saša Lazović iz Instituta za fiziku.

Ulaganja u inovacije spadaju u viskorizična. Sredstva se dodeljuju inovacijama koje imaju najveće šanse za uspeh, iako to nikada nije zagarantovano. Stručna komisija bira ih na osnovu plana razvoja ideje.

„Komisija na osnovu tog plana gleda da li je to realistično, da li je sam sadržaj plana nešto što je inovativno i što je bolje od nečega što već postoji i na osnovu toga donosi odluku da li neki projekat ima šanse“, izjavio je Vladimir Vojvodić iz Fonda za inovacionu delatnost.

Pored ovog projekta, još 13, od ukupno 96 prijavljenih iz čitave Srbije, dobilo je u proseku po 270 hiljada evra, koja će isključivo upotrebiti za plate istraživača, profesora i za nabavku opreme koja im je neophodna za realizaciju projekta.