Tehnološka revolucija gasi polovinu postojećih poslova

Biznis 24. jan 201718:31 > 18:33
Freeimages

Tehnološki napredak koji donosi druga era mašina, ili četvrta industrijska revolucija. prema nekim procenama ugasiće skoro polovinu postojećih poslova. Gubitak radnih mesta nije jedina posledica. Prvi efekat nove tehnološke ere, prema stručnim procenama, jeste i sve slabije plaćena radna snaga.

Da li je obrazovanje ključno u pripremama za ekonomiju budućnosti, pitanje je o kojem se raspravljalo na Svetskom forumu u Davosu.

Nekada moguće samo u naučno-fantastičnom filmu, muzički festival u Hong Kongu otvorio je bend robota.

Različita su gledišta o tome kako će tehnološke promene uticati na postojeće poslove, i kakve će novine na tom polju, doneti sve duži životni vek, migracije i klimatske promene. Prvi talas četvrte industrijske revolucije isključio je iz ekonomskih tokova desetine hiljada ljudi širom sveta.

 „Zapanjujući su statistički podaci da je u SAD prosečna zarada više od 50 odsto zaposlenih, manja sada nego pre 15 godina. Skoro 80 odsto američkih domaćinstava u istom periodu, prema podacima konsultantske kuće Mekinzi, nije uvećalo prihode. Onda vam je jasno zašto su nezadovoljni i ogorčeni. Oni više ne veruju da sistem radi za njih“, kaže Erik Brinjolfson, profesor digitalne ekonomije na MIT univerzitetu.

Sa tržišta rada polako nestaju brojni poslovi i zanimanja. Prvi su na udaru niskokvalifikovani radnici, ali će talas automatizacije pogoditi i visokoobrazovane. Istraživanja su pokazala da će se i za obavljanje poslova koji nisu suvišni, čak 30 odsto potrebnih znanja potpuno promeniti u narednih pet godina.

„Ja rukovodim jednim univerzitetom. Naš zadatak je da osmislimo kakvo će nam obrazovanje biti potrebno da pripremimo studente za tržište rada budućnosti, čije karakteristike teško možemo i da naslutimo. Dakle, mi ne možemo studente pripremiti za posao budućnosti, ali treba da ih pripremimo da se uklope u taj svet budućnosti“, stav je Suzan Fortije, direktorke MekGil univerziteta u Kanadi.

Kakav obrazovni sistem može pripremiti pojedinca za opstanak na tržištu brzih promena? Stručnjaci su saglasni – onaj koji podstiće i razvija kreativnost, što uglavnom do sada nije bio slučaj.

Drugo je povezivanje sa ljudima, veština timskog rada, a treća važna stvar je ohrabriti decu da se usavršavaju u onome što zaista vole. Naučiti ih da je suština u tome da pronađu nešto u čemu uživaju, da to istražuju i da u tome budu najbolji.

Samo obrazovanje dostupno svima, koje će pojedincu usaditi svest o neophodnosti stalnog učenja i prilagođavanja promenama, kažu stručnjaci, može biti deo odgovora na izazove četvrte industrijske revolucije.