Smene u EPS-u i kazne agencijama zbog uvećanih računa

Biznis 24. jan 201719:04 > 19:28
N1

Smene u EPS-u i elektrodistribucijama zbog decembarskih računa za struju. Kazne i agencijama koje očitavaju struju, ali u malom procentu, kažu u EPS-u za N1.

Osam direktora i šefova elektrodistribucija biće smenjeno zbog spornih decembarskih računa, potvrđeno za N1, nakon završene unutrašnje istrage u Elektroprivredi Srbije. U EPS-u navode da će rok za podnošenje reklamacija na račune biti produžen do kraja januara. I dok prvi čovek EPS-a tvrdi da je broj pritužbi zanemarljiv, radnici zaposleni u šalter salama imaju pune ruke posla da obrade reklamacije.

 U svakoj ruci po jedan račun za struju. Da stanu u red već pune šalter sale Elektrodistribucije Beograda, građane u redu broj jedan naveo je sve bliži datum za plaćanje struje, dok je red broj dva za sve one koji tvrde da je „iznos veći od potrošenog“.

„Kao da sam perionica, dobila sam preko 1.900 kilovata potrošnje. Oni su mi rekli: ‘Pa zato što je struja poskupela’. Ne, mene ne interesuje cena, interesuje me kvalitet isporučene energije“, kaže za N1 jedna sugrađanka koja je dobila decembarsi račun za struju koji iznosi čak 19.500 dinara.

„Račun je oko 7.800, a to je drastrično, drastično više nego prethodnih meseci“, požalio nam se jedan sugrađanin.

„Kažu: ‘Vi ste toliko potrošili, nije greška’. Prošle godine isto ovako, evo u januaru sam platila 3.700, a u februaru su mi onda odbili i bilo je 2.700. Ista greška. Po njihovom je ispravno, po mom nije i sad idem da platim i to je to“, kaže nam jedna sugrađanka.

A zbog grešaka na decembarskim računima, smenjeno je osam direktora i šefova elektrodistribucija. VD direktora EPS-a Milorad Grčić, tvrdi da je 1.880 pristiglih prigovora, u odnosu na 3,6 miliona korisnika, zapravo, zanemarljivo.

Na pitanje kakvu odgovornost snose Agencije koje su brojila očitavala, za dogovorenih 39,99 dinara po brojilu, u EPS-u kažu da je utvrđeno da je do grešaka došlo, ali u malom procentu i da će u skladu sa greškama biti novčano kažnjene. Ali je javnost i dalje bez odgovora: kako je do greške došlo?

Pretpostavka je, kaže za N1 Denis Periničić iz Republičke unije potrošača, da su građanima utrošenu struju obračunavali i nakon što je za to predviđeni period prošao.

„Potrošač koji je dobio enormno veći račun dužan je da plati onaj deo koji je uobičajan, a sve ostalo kada se reši reklamacija“, objašnjava Periničić.

A svi koji sumnjaju u validnost računa, imaju rok do 31. januara da prigovor prilože, potom je na potezu EPS, koji za odgovor na reklamaciju ima osam dana. Prigovor može i telefonom, kažu iz Republičke unije potrošača i podsećaju: ukoliko je veza zauzeta, okrenite broj tržišne inspekcije.