Ovako će izgledati kompleks na mestu MUP-a u Kneza Miloša

Biznis 25. jan 201714:59 > 15:08
Beoinfo

Projekat "Skajlajn Belgrejd" (Skyline Belgrade), koji će se sastojati od tri kule poslovno-stambenog prostora, a čija će gradnja početi u avgustu ili septembru na mestu nekadašnjeg Saveznog MUP-a u Ulici kneza Miloša, biće novi simbol glavnog grada, najavili su izraelski investitori.

Investitor, kompanija AFI Europe, uložiće u projekat 200 miliona evra, a prema rečima gradnonačelnika Siniše Malog, novo znamenje grada u Ulici kneza Miloša biće prilika da se gradski arhitekta Milutin Folić upiše u istoriju grada.

„Skajlajn Belgrejd“ imaće 68.000 metara kvadratnih stambeno-poslovnog prostora, maloprodajne objekte, pjacu, podzemni parking na pet nivoa, a povezivaće i Gazela park, koji će biti u njegovom sastavu, i autoput E75.

Projekt će biti izgrađen u dve faze, rekao je izvršni direktor projekta Adir El Al na konferenciji za novinare i precizirao da će prva faza trajati dve i po godine, a druga, kako je dodao, koja zavisi od tržišne situacije, biće gotova za godinu do godinu i po.

„Završetak gradnje se očekuje za četiri do pet godina“, precizirao je El Al i dodao da će se graditi po pravilima zelene gradnje.

Beoinfo
Beoinfo
Beoinfo
Beoinfo
Beoinfo

Prema rečima glavnog arhitekte projekta Amija Mura, poslovna kula će imati 28 spratova, a rezidencijalne 16-17 i 22.

U okviru projekta predviđena je izgradnja 34.000 kvadratnih metara stambenog prostora, 30.000 poslovnog prostora, kao i 4.000 za maloprodajni prostor.

Pored gradnje kompleksa u Ulici kneza Miloša, park kod mosta Gazela biće preuređen u jedinstvenu zelenu oazu.

Na konferenciji za novinare predstavljen je novi projekat iz svih uglova, snimljen dronom.

El Al je rekao da je kompanija preuzela lokaciju od prethodnog vlasnika, i da je za to plaćeno 12 miliona evra.

Prema njegovim rečima, u drugoj polovini godine, investitor, koji je u Srbiji od 2005. godine, otvoriće predstavništvo, čime će početi prodaja stanova i iznajmljivanje prostora.

„AFI Europe je među prvim stranim investitorima koji su došli u Srbiju, što potvrđuje da menadžment veruje u srpsku ekonomiju“, rekao je El Al i dodao da je kompanija već izgradila Airport city i Central Gadrden – prvi kondominijum u Beogradu koji se i dalje proširuje.

Uređenje parka i rekonstrukcija Kneza Miloša

Prema rečima gradonačelnika Siniše Malog, dobro je što su gradski čelnici poslušali stanovnike tog renomiranog dela grada, koji su naveli da tu ne bi trebalo graditi šoping centar kako je prvo planirano, jer bi dovelo do kolapsa saobraćaja.

Dodao je da je zato novi investitor projektom predvideo da preko Gazela parka poveže ulicu Kneza Miloša sa autoputem E75.

Mali je naveo da će izgradnja 68.000 kvadrata u okviru projekta „Skajlajn“ dati novi impuls razvoju građevinske industrije i podsticaj privredi kroz otvaranje novih radnih mesta.

„Projekat je i simbol svega urađenog u gradu u prethodne tri godine i potpune promene ponašanja nove gradske vlasti u odnosu na prethodnu. Ova lokacija bila je zapuštena 20 godina, niko se nije njom bavio“, rekao je Mali i dodao da je nova gradska vlast našla rešenje sa investitorima.

Gradonačelnik je naveo da su takvi projekti važni za razvoj grada i pokazuju da su Beograd i Srbija na putu oporavka i da se vraća poverenje investitora u Srbiju.

Mali je podsetio i da se ove godine očekuje završetak projekta rekonstrukcije Kneza Miloša, koja će imati po tri trake u oba smera, s podzemnim parking mestma.