Microsoft dostigao rekordnu cenu deonice

Biznis 27. jan 201708:36 > 08:44
REUTERS/Lucy Nicholson

Microsoft je u proteklom tromesečju ostvario čistu dobit od 5,2 milijarde dolara, što je 3,6 posto više nego godinu dana ranije, a kako su porasli i prihodi tog tehnološkog diva, cena deonice dostigla je rekord.

Prema izveštaju Microsofta, objavljenom u četvrtak, prihodi su u proteklom tromesečju dostigli 24,09 milijardi dolara, 1,2 posto više nego u istom kvartalu godinu dana pre. Prema prilagođenim podacima, prihodi su iznosili 26,07 milijardi dolara, što je takođe više na godišnjem nivou.

Kako su rezultati bolji od očekivanja analitičara, cena deonice tog softverskog diva porasla je u četvrtak na Vol Stritu oko 1 posto, pa je dostigla rekordnu cifru od 64,30 dolara.

Rastu prihoda Microsofta najviše su doprinela njegova ‘cloud’ poslovanja, koje uključuje proizvode kao što su Windows Server i platforma Azure.

Prihodi u tom segmentu porasli su za 8 posto na godišnjem nivou, na 6,9 milijardi dolara. Samo od Azurea prihodi su porasli čak 93 posto.

Međutim, pritom je blago pala bruto marža, na 48 posto, jer je u tom području velika konkurencija kompanija, kao što su lider Amazon.com, potom Alphabetov Google, IBM i Oracle.

S druge strane, prihodi najvećeg svetskog proizvođača softvera pod pritiskom su zbog pada prodaje personalnih računara, što je umanjilo potražnju za Windows operativnim sistemom.

Prema podacima IDC-a, prodaja PC-a u svetu pala je u poslednjem tromesečju za 1,5 posto na godišnjem nivou.

Stoga su prihodi Microsofta u segmentu koji uključuje Windows softver i mobilno poslovanje u proteklom tromesečju pali za 5 posto, na 11,8 milijardi dolara.

Pod vođstvom izvršnog direktora Satia Nadela, Microsoft se preusmerava s tradicionalnog softverskog poslovanja, koje raste sporo, na ‘cloud’ usluge i mobilne aplikacije.

Među ostalim, Nadela je orkestrirao i najvećim preuzimanjem u istoriji Microsofta, postigavši ranije dogovor o kupovini društvene mreže LinkedIn za 26,2 milijarde dolara.

U proteklom tromesečju LinkedIn je ostvario prihod od 228 miliona dolara, pri čemu je zabeležio čist gubitak od 100 miliona dolara.