Jelašić najavljuje prodaju grčkih banaka u Srbiji

Biznis 28. jan 201710:53 > 10:55
AFP/Alexa Stanković

Nedavno na forumu Juromani u Beču bivši guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić rekao je u razgovoru sa novinarom Danasa da su sve grčke banke u Srbiji na prodaju.

„Pre tri meseca sam postao član Helenik fajnenšel stabiliti fonda u Grčkoj. Nikada nisam mislio da, ne samo da ću biti uključen u davanje licenci grčkim bankama, između ostalog i u Srbiji, nego da sam sad član jednog nadzornog odbora koji ima 40 odsto vlasništva u Nacionalnoj banci Grčke i 20 u Pireusu i da ću nakon 10 godina učestvovati u prodaji svih tih banaka. Ne samo u Bugarskoj i Rumuniji, nego i u Srbiji“, rekao je Jelašić.

On je istakao da sa interesovanjem prati „kako ide prodaja Vojvođanske banke (NBG), kako ide prodaja Pireus banke, Eurobanke i Alfa banke“.

„Alfa je definitivno pri kraju. Mi tamo kao Helenik fajnenšal stabiliti fond imamo manji udeo. Za nas je važnije šta će biti sa prodajom NBG gde imamo 40 odsto vlasništva i Pireus banke“, objasnio je Jelašić.

„Te pare su i te kako potrebne ne samo Fondu, nego i grčkom poreskom obvezniku, koji je u Helenik uložio oko 35 milijardi evra, što je ogromna suma“, precizirao je Jelašić.

Ovakva pozicija Grčke nije čudna, budući da je deo programa Evropske komisije za restrukturiranje četiri najveće grčke banke, osim prikupljanja kapitala, i smanjivanje prisustva u inostranstvu.

Tako je Eurobanka poslednjih dana 2016. godine prodala svoju Univerzal banku u Ukrajini. Pre toga je Alfa banka prodala mrežu filijala u Bugarskoj, a Eurobanka je prodala banke u Poljskoj i Turskoj.