Vučić: Srbija može mnogo da ponudi investitorima iz Katara

Biznis 30. jan 201715:07 > 16:15
Tanjug/Tanja Valič

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je u Beogradu sa ministrom spoljnih poslova Katara, šeikom Mohamedom bin Abdulrahmanom bin Džasimom Al-Tanijem, i poručio da Srbija može mnogo da ponudi investitorima iz te zemlje.

Vučić je naglasio da je privreda Srbije u mnogo boljem stanju nego ranije, a u isto vreme je Srbija čvrsto opredeljena za očuvanje političke stabilnosti u regionu, saopšteno je iz Vlade Srbije. 

Na sastanku je ocenjeno je da postoji interes obeju zemalja za uspostavljanje partnerskih odnosa i razvoj saradnje i izraženo očekivanje da se ekonomske veze unaprede, kako kroz povećanje spoljnotrgovinske razmene, tako i kroz katarske investicije u Srbiji. 

Najavljena je nova poseta delegacije Katarskog investicionog fonda, kao i uspostavljanje veza između privrednih komora Srbije i Katara. 

Premijer Srbije je izrazio nadu da će kroz razmenu poseta na visokom nivou biti izgradjeno poverenje i razumevanje dveju zemalja, a da bi veći broj turističkih poseta doprineo boljem upoznavanju i približavanju dvaju naroda, navodi se u saopštenju.

Dačić: Šansa za saradnju

Saradnja Srbije i Katara, pogotovo ekonomska, do sada je bila slaba, ali sada su se stekli uslovi da se ona unapredi i naprave veliki pomaci, izjavili su danas ministri spoljnih poslova dve zemlje, Ivica Dačić i šeik Mohamed bin Abdulrahman bin Džasim Al-Tani. 

Al Tani je rekao da postoje veliki potencijali za unapređenje saradnje i da se popravi bilans trgovinske razmene, zbog čega će iz Katara u narednom periodu dolaziti stručne delegacije iz raznih oblasti, da razmotre mogućnosti saradnje na svim poljima. 

Tanjug/Ognjen Stevanović

Kako je istakao, tokom posete Beogradu uverio se u posvećenost državnog vrha Srbije da stvori što bolje uslove za strane investicije i zato treba iskoristiti sadašnji trenutak za osnivanje katarsko-srpskog privrednog saveta, koji bi radio na povećanju trgovinske razmene. 

Dačić je, navodeći da je trgovinska razmena dve zemlje između sedam i osam miliona dolara godišnje, naglasio da se tek sada, „istorijskom posetom“ Al Tanija uspostavljaju prave osnove dve zemlje za istinsku saradnju u narednom periodu. 

„Zainteresovani smo za razvijanje realne saradnje u svim oblastima gde postoje mogućnosti i zajednički interes“, rekao je Dačić. 

On je precizirao da se to odnosi na oblasti poljoprivrede, informacionih tehnologija, zdravstva i zdravstvenog turizma, energetike i vojne industrije i o tim temama će se razgovarati u narednom periodu, jer se formira mešoviti komitet dve vlade za ekonomsku saradnju. 

Dačić je podsetio da je Katar zemlja koja ima najveći godišnji prihod po glavi stanovnika u svetu – 140.000 dolara, a državni investicioni fond raspolaže sa 170 milijardi dolara, pa treba tražiti mogućnosti da taj fond i privatne kompanije investiraju u Srbiju. 

Dačić i Al Tani potpisali su sporazum o uspostavljanju političkih konsultacija dve zemlje, koji će unaprediti političke odnose Srbije i Katara i nastup u međunarodnim organizacijama.