Srbija priprema investicije vredne 10,4 milijardi evra

Biznis 30. jan 201718:00 > 18:02
Tanjug/Vlada Srbije

Ministar finansija Dušan Vujović i ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović predsedavali su sednicom Nacionalnog odbora za investicije, na kojoj su razmotreni projekti planirani uskoro za realizaciju u kombinaciji bespovratnih sredstava, budžetskih sredstava i kredita.

Na sednici je istaknuto da vrednost identifikovanih projekata u oblastima saobraćaja, energetike, životne sredine i poslovne infrastukture iznosi 10,4 milijardi evra, saopštila je Vlada Srbije.

Neki od projekata su: izgradnja Intermodalnog terminala u Batajnici, modernizacija i rekonstrukcija pruge Niš – Dimitrovgrad, deonica na pruzi Niš – Preševo, izgradnja deonice dalekovoda Kragujevac – Kraljevo, izgradnja gasnog interkonektora sa Bugarskom.

Za pripremu dokumentacije za prioritetne projekte najavljeno je oko 12 miliona evra iz fondova Evropske unije, koji će biti dostupni sredinom godine, navodi se u saopštenju.

Jadranka Joksimović je naglasila potrebu da se sredstva dostupna kroz različite instrumente, pre svega EU, usklade sa nacionalnim budžetskim sredstvima, kako bi se postigli maksimalni efekti ukupno raspoloživih sredstava.

Vujović je konstatovao da je neophodno napraviti realnu procenu prioriteta, kao i ukupnih efekata na budžet.

Sastanku su prisustvovali i ministri privrede, državne uprave i energetike Goran Knežević, Ana Brnabić i Aleksandar Antić.