Doznake meksičkih migranata iz SAD – 27 milijardi dolara

Biznis 02. feb 201707:33 > 07:37
Tanjug/AP

Doznake koje meksički migranti iz SAD šalju porodicama u domovini su prošle godine porasle na 27 milijardi dolara, što je najviše do sada, saopštila je Centralna banka Meksika.

Doznake su porasle za 8,8 procenata, sa 24,78 milijardi dolara u 2015. godini, na 26,97 milijardi u 2016. godini.

Meksikanci koji žive u SAD najčešće su prebacivali novac porodicama u domovini elektronskim putem, a oko 600 miliona dolara stiglo je u gotovini ili preko novčanih uputnica, navodi se u saopštenju.

Doznake su postale najznačniji izvor stranih prihoda za Meksiko, posle prihoda od izvoza domaćih proizvoda, od skoro 34 milijarde godišnje.

Novac koji Meksikanci šalju porodicama u domovini daleko nadmašuje prihode njihove države iz 2015. godine od izvoza nafte – oko 17,5 milijardi dolara, i prihoda od turizma.

Američki predsednik Donald Tramp zapretio je da će naterati Meksiko da plati podizanje zida na američko-meksičkoj granici tako što bi se smanjile doznake koje meksički migranti iz SAD šalju rodbini.

Otvaranje kineske fabrike odgovor Trampu

Meksiko je u sredu objavio da je postigao sporazum vrednosti 4,4 milijardi pezosa (212 miliona dolara) o izradnji fabrike za montažu, i o distribuciji putničkih automobila kineskog proizvođača JAC.

Guverner centralne pokrajine Hidalgo gde će biti fabrika, Omar Fajad, rekao je da će se tu proizvoditi dva modela SUV i to već od druge polovine ove godine.

Fabrika će početi s kapacitetom od 11.000 vozila godišnje, s tim da proizvodnja poraste na 40.000. Očekuje se da početna faza projekta stvori 1.000 direktnih radnih mesta i 4.500 indirektnih.

Fajad je u sredu izjavio da taj sporazum predstavlja korak dalje „na putu diversifikacije izvoza“.

To je saopšteno u vreme neizvesnosti oko budućnosti trgovine Meksika i SAD koje kupuju oko 80 odsto meksičkog izvoza.

Novi predsednik SAD Donald Tramp je najavio carinske i fiskalne mere zbog kojih su neki od američkih proizvodjača odustali od toga da započnu ili povećaju proizvodnju automobila u Meksiku, što su ranije planirali.