Šefica MMF: Tramp kratkoročno dobar za američku privredu

Biznis 12. feb 201714:45 > 14:47
Izvor: REUTERS/Jacky Naegelen

Generalna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard ocenila je da stupanje na dužnost američkog predsednika Donalda Trampa kratkoročno može biti dobro za privredu SAD, dok bi porast kamatnih stopa i jačanje dolara mogli da budu izazov za međunarodnu trgovinu.

Lagard je u govoru na „Samitu svetske vlade“ u Dubaiju rekla da bi Trampovi planovi za dodatne investicije u američku infrastrukturu i najavljena poreska reforma mogli da koriste privredi SAD.

Međutim, treba se pripremiti jer bi Trampova politka mogla da šteti svetu, dodala je ona.

Kristin Lagard je izostanak predviđanja da će Trampa doći na vlast, i da će Velika Britanija napustiti Evropsku uniju, objasnila kao posledicu puzećeg, „podmuklog“ antiglobalizacionog trenda, trenda ka protekcionizmu.

„Govorili smo da je globalizacija odlična, kao i međunarodna trgovina, ali nismo obratili pažnju na one na koje je to loše uticalo“, dodala je generalna direktorka MMF-a.

Lagard je izbegla odgovor na pitanja o tome kako vidi Trampov rad u Beloj kući, rekavši da je „još sve u toku“.

Ona je ipak naglasila važnost zasnivanja odluka na podacima i činjenicama, umesto na „alterantivnoj istini“ o kojoj govore Trampovi saradnici.

„Znam da to sada nije moderno, ali smatram da su važne činjenice, brojke i faktičke procene, to moramo pošteno reći“, rekla je Lagard.