Vučić: Zbog štrajka u Fijatu Kragujevac bez investitora

Ekonomija 07. jul 201713:11 > 14:00
Fonet/Nenad Porpević

Predsednik Srbije Aleksandar Vučići rekao je da je svima u velikom interesu da se što pre završi štrajk radnika u fabrici automobila Fijat u Kragujevcu. Prema njegovim rečima, jedan investitor je odustao od Kragujevca baš zbog štrajka u toj fabrici.

Vučić je novinarima u Skupštini Srbije rekao da razume radnike i da je uvek na njihovoj strani, ali da taj problem mora da se reši što pre.

Odgovarajući na pitanje da li država ima mehanizme da utiče na završetak štrajka, Vučić je rekao da je Srbija manjinski vlasnik i da nema mogućnost da naređuje većinskom vlasniku kako da to reši.

Prema njegovim rečima, jedna inostrana kompanija bila je zainteresovana da ulaže u Srbiju, i da je kao jedna od ponuđenih destinacija bio Kragujevac, ali da njeni predstavnici nisu otišli u taj grad baš zbog sadašnjeg štrajka u Fijatu.

Kada su u pitanju zahtevi malinara u vezi sa otkupnom cenom tog voća, Vučić je rekao da je zahvalan malinarima što su pokazali visoku svest i razumevanje i dodao da je Vladi Srbije dao predloge za rešenje problema proizvođača tog voća.

Kako je kazao, predlozi se ne tiču direktno cene, već budućeg rada i roda i izrazio očekivanje da će država moći da im pomogne.

„Odnosi se na to kako da im se pomogne kroz mašine i opremu, šta i koliko treba da se subvencioniše, da mogu deo gubitaka u narednim godinama da pokriju ulaganjem u bolju infrastrukturu, zaštitu i veće osiguranje“, rekao je Vučić.

On je kao primer naveo traktore, čiju kupovinu subvenciniše država sa 50 odsto i dodao da je veliko interesovanje poljoprivrednika.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i predstavnici proizvođača malina i hladnjačara dogovorili su se juče da se formira Radno telo koje će pratiti formiranje cena na domaćem i konkurentnim tržištima kako bi se napravio dogovor prihvatljiv za sve.

Malinari traže veću otkupnu cenu malina. Ta cena je sada do maksimalno 150 dinara, a oni traže da bude 200 dinara po kilogramu.