Brnabić radnicima Fijata: Prekinite štrajk, da pregovaramo

Ekonomija 10. jul 201715:29 > 18:55
Tanjug/Dragan Kujundžić

Premijerka Ana Brnabić apelovala je na radnike Fijata da prekinu sa štrajkom, i garantovala da će u roku od sat kad tu odluku donesu, sesti za pregovarački sto - zajedno s poslodavcima, resornim ministrima i njom, kako bi razgovarali o kolektivnim ugovorima za naredne tri godine.

U četvrtak prošle nedelje sam na svoju inicijativu sam započela razgovore sa štrajkačkim odborom radnika Fijata, od tada sam na jedan ili drugi način u kontaktu sa njima, kao i sa predsednikom Sindikata Ljubisavom Orbovićem, rekla je premijerka.

 „Fijat sam nema više vremena ni minut da gubi, jako puno smo izgubili, radnici su izgubili plate za to vreme koje su u štrajku, Fijat je izgubio proizvodnju, kooperanti su izgubili svoj deo posla i svoje plate, Srbija svaki dan na BDP-u zbog štrajka Fijata i gubimo na izvozu. Znači, nemamo više vremena. Ja bih stvarno, iz srca, želela da apelujem na radnike Fijata i na štrajkački odbor, na sindikate, da budu danas odgovorni prema tome šta će se danas odlučiti, da se pozovu i odazovu na moj apel da sednemo nazad za pregovarački sto i počnemo pregovore sa Fijatom oko kolektivnih ugovora za naredne tri godine, što će njima obezbediti poslove u naredne tri godine. Ali Fijat je glasno i jasno rekao, širom sveta da Fijat ne razgovara sa radnicima dok traje štrajk! Apelujem da danas donesu odluku da prekinu štrajk i ja im garantujem, kao predsednik Vlade Srbije da ćemo u narednih sat vremena od kada donesu odluku, da ćemo sesti i na najvišem nivou, uz moju stalnu prisutnost – resornih ministara i celog tima, uz poslodavca, da razgovaramo o tome šta ćemo da uradimo u naredne tri godine“, poručila je premijerka Ana Brnabić.

Prva smena radnika Fijata podržala je odluku oba sindikata – Samostalnog i Nezavisnost da ne prekidaju štrajk dok im se ne obrati poslodavac i da svoju ponudu za njihova četiri zahteva.

Radnici druge smene takođe su odlučili da podrže odluku sindikata.

Oko 2.000 štrajkača iz obe smene u Fijatu odbili da prekinu štrajk

Oko 2.000 proizvodnih radnika prve i druge smene u fabrici Fijat Krajsler automobili Srbija prihvatili su danas odluku dva fabrička sindikata, Samostalnog i „Nezavisnosti“, da ne prekinu štrajk i da neće početi pregovore dok poslodavci ne daju ponudu u vezi sa četiri zahteva štrajkača.

Predsednik štrajkačkog odbora Zoran Marković rekao je novinarima u Kragujevcu posle sastanka sa radnicima druge smene da radnici neće prekinuti štrajk dok od poslodavca ne dobiju ponudu za četiri zahteva, koja bi odgovarala štrajkačima.

„Minimum ponude poslodavca je da se u organizaciji rada primenjuju najviši standardi grupacije Fijat. Mora da se dogovori već iskomunicirani bonus efikasnosti i povećanje zarada za oko 50 evra neto. Radnik u Fijatu u Srbiji radi za oko 300 evra, ako mu kompanija da 355 evra neće povrediti nijedan propis, ili svoju internu odluku“, rekao je Marković.

On je rekao da rukovodstvo vrši pritisak na štrajkače tako što ih informiše da je moguć odlazak kompanije iz Srbije ili da mogu da ostanu bez posla, ako kompanija bude novčano kažnjena po domaćim propisima, jer ne poštuje rešenje inspekcije rada od 26. juna za početak pregovora sa štrajkačima.

Prema rečima Markovića, Memorandum sa Fijatom je potpisan 2008. godine i nemoguće je da Fijat nije znao da da mora poštuje zakone zemlje u kojoj ima proizvodnju jer to stoji i u kodeksu grupacije.

„Naš Zakon o štrajku je iz 1996. godine, po kome poslodavac mora da pregovara kada do štrajka dodje“, naveo je Marković.

On je rekao da za sada ne postoji namera da protiv Fijata bude podneta tužba zbog nepoštovanja zakona, već štrajkači samo pokušavaju da Fijat dovedu za pregovarački sto.

„Imamo podršku metalaca iz Italije, Srbije i zemalja u regionu. Ako Fijat ne sedne da pregovara, tražićemo neki novi način sindikalne borbe u okviru zakona, jer ne želimo da nijedan radnik u kompaniji dobije otkaz“, kazao je Marković.