Proizvođači kupina obustavili branje zbog cene od 30 dinara

Biznis 20. jul 201713:53 > 13:58
Izvor: Shutterstock

Proizvođači kupina zaustavili su branje tog voća zbog niskih otkupnih cena od 30 do 50 dinara za kilogram, rekao je predsednik Udruženja voćara "Nektar" u Knjaževcu Milan Mihajlović.

On je agenciji Beta kazao da su se udruženja proizvođača kupina cele Srbije dogovorila da odlože branje do sledeće nedelje dok se ne dogovore da li će tražiti razgovor sa ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimović ili će odlučiti da blokiraju putne pravce.

„Znamo da ministar Nedimović nema uticaja na cenu kupina, ali da pokušamo da zajednički nađemo neko rešenje jer u suprotnom nema smisla da država daje subvencije za nove zasade kupina ili njihovo navodnjavanje u iznosu od 40 odsto od vrednosti investicije“, rekao je Mihajlović.

Knjaževačka fabrika Džervin ove godine, prema rečima Mihajlovića, neće kupovati kupine, a manji otkupljivači kažu da su im vlasnici velikih hladanjača ponudili otkupnu cenu od 40 dinara.

Predsednik udruženja proizvođača kupina iz istočne Srbije Goran Stančić rekao je da prodaja po sadašnjim cenama vodi proizvođače u još veći gubitak nego da se to voće pusti da propadne.

„Beračima treba platiti dnevnicui između 2.000 i 2.500 dinara, a mi po sadašnjim cenama za 100 kilograma kupina možemo da dobijemo od 3.000 do 5.000 dinara. Kako da pokrijemo troškove uzgajanja i svega što sledi pre nego što kupina stigne da se bere“, zapitao je Stančić.

Dodao je da se ne isplati brati kupinu ako je otkupna cena manja od 120 dinara po kilogramu.

Vlasnici hladnjača danas nisu želeli da govore o tome zašto su tako niske otkupne cene kupina.

Prošle godine kilogram kupina je koštao oko trideset dinara i proizvođači tog voća su odustali od branja.