Povratak Rusije na libijsko tržište kao u vreme Gadafija?

Biznis 04. avg 201719:19 > 20:02
Izvor: Reuters/ Ismail Zitouny

Rusija planira da sprovede ugovore sa Libijom koji su potpisani za vreme vladavine predsednika Muamera el Gadafija. Reč je o infrastrukturnim projektima koji su zamrznuti nakon svrgavanja Gadafija sa vlasti 2011. godine.

„Planiramo da obnovimo ugovore koji su potpisani tokom vladavine Gadafija. To uključuje sporazume o transportnom sektoru, izgradnji železnice, elektrifikaciji, energetici, kao i mnogi drugi“, rekao je Lev Dengov, šef ruske kontakt grupe za Libiju u intervjuu za ruski dnevni list Komersant.

Nakon šest godina konflikta, Libija je podeljena na dve međusobno suprotstavljene vlade. Zapadni deo nalazi se pod kontrolom Vlade nacionalnog sporazuma sa sedištem u Tripoliju, na čijem čelu je Fajez al Saraj. Istočni deo teritorije kontroliše vlada generala Halife Haftara, smeštena u lučkom gradu Tobruk.

Vlada u Tripoliju priznata je od Ujedinjenih nacija, dok na drugoj strani generala Haftara podržava Libijska nacionalna armija i brojne zemlje, poput Egipta i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Dengov je naglasio da je Libija zainteresovana za kupovinu naoružanja iz Rusije, ali da Moskva ne namerava da naoružava bilo koju stranu u toj zemlji, poštujući tako embargo koji je uveo Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Promenom režima u Libiji, Rusija je izgubila ugovore vredne nekoliko milijardi dolara.

Ruske železnice potpisale su 2008. godine ugovor vredan 2,2 milijarde dolara o izgradnji 550 km pruge na relaciji Sirt-Bengazi. Među sporazumima našli su se oni koji su se ticali dogovora o nafti i gasu, prenosi Russia today. Pregovori su se, takođe vodili oko pitanja elektrifikacije i mirovnog nuklearnog programa.

Prošlogodišnja trgovinska razmena između Libije i Rusije bila je svega 75 miliona dolara. Ruska kompanija Rosnjeft potpisala je u februaru kupoprodajni ugovor o sirovoj nafti sa Libijskom nacionalnom naftnom korporacijom.