Nedimović: Srbija pripremila set mera kao odgovor Hrvatskoj

Biznis 08. avg 201709:33 > 09:34
Tanjug / Tanja Valič

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da je Srbija, u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, pripremila set aktivnosti i mera povodom odluke Hrvatske da 22 puta poveća takse na uvoz voća i povrća iz država regiona.

„Naše mere su vezane za fitosanitarne kontrole, odnosno kontrole za proizvode biljnog i životinjskog porekla. Svaki proizvod koji dolaz iz Hrvatske mi kontrolišemo u skladu sa svim međunarodnim pravilima“, rekao je Nedimović za televiziju Pink.

On je istakao da Srbija neće odustati od svojih aktivnosti dok Hrvatska ne ukine mere koje je uvela Srbiji, ali i Bosni, Crnoj Gori i Makedoniji i ocenio da je dobro što postoji zajednički stav i interes u regionu.

Nedimović je rekao da nigde ne postoji po kamionu veća naknada od 20 do 25 evra, a u Hrvatskoj je 270 i da ne razume obrazloženje Hrvatske da to nije mera protiv suseda već 168 država.

„Neko je želeo da bude populista na svojoj teritoriji i zadovolji dnevno-političke potrebe zbog čega sada treba da ispašta ceo region“, ocenio je Nedimović.

Ministri Srbije, Crne Gore, Makedonije i Bosne i Hercegovine, zemalja potpisnica CEFTA sporazuma o slobodi trgovine na Zapadnom Balkanu, pozvali su juče na sastanku u Sarajevu Hrvatsku da hitno ukine diskriminatorske odluke o taksama, kojima je uvela različit tretman za proizvode uvezene iz trećih zemlja.