Srpski proizvođači jaja uveravaju da nema razloga za brigu

Biznis 13. avg 201716:34 > 20:01
N1

Sa rafova prodavnica u više evropskiih zemalja povučeni su milioni jaja, nakon što je Evropska unija sedmog avgusta saopštila da je tržište preplavljeno jajima kontaminiranim insekticidom. I dok nadležni uveravaju da srpsko tržište nije u opasnosti, N1 je proverila kako se evropski skandal odrazio na domaće proizvođače i potrošače.

Panika zbog kontaminiranih jaja ne jenjava, a afera se proširila na 17 zemalja. Evropljani su u strahu, a kakva je situacija na srpskim tezgama?

I dok nadležni uveravaju da evropski skandal nije ni dotakao srpsko tržište, na lokalnim tržnicama ipak nešto drugačija atmosfera.

Na jednoj od najvećih prestoničkih pijaca deo kupaca nema nikakvih bojazni, dok drugi deo ipak strahuje da bi se kontaminirana jaja mogla naći baš na nekoj od ovih tezgi.

„Bojim se, ali šta možete, kupujete, ne znate“.

„Ja imam svoju baku kod koje uzimam i ne razmišljam. Znate nije sve izgleda ni sjajno ni bajno ni sigurno iz Evropske unije, očigledno, uprkos svim njihovim propisima“.

„Uvoznički lobi, može da uvozi šta hoće, nemaju kontrolu. Tako da i meso, sve dolazi sa Zapada“.

Nema razloga za brigu – uveravaju udruženja za zaštitu potrošača, ali i proizvođači.

„Srpski prozivođači rade svoj posao kako treba, imaju dovoljno jaja, imamo dovoljno farmi svojih“, kažu proizvođači.

Zbog evropskog skandala ni prodaja nije opala, a po svemu sudeći, srpski proizvođači imaju prečih briga od evropskih.

„Ne vidim ja, nisam čuo da je zbog toga opala prodaja. Nego opala je kupovna moć. Oni koji imaju para nisu u Beogradu, oni koji nemaju para ne mogu da kupe, jer nemaju za šta. To je najveći problem. I problem je nas proizvođača koji dolaze na pijacu da prodaju svoju robu u tome što ima mnogo prodavnica, znači marketa, sira, kajmaka, jaja i svega toga. Mlađi ovde više ne dolazi, samo stariji koji jedva mogu da hodaju, ali jedva dođu i oni“, objašnjavaju proizvođači

A što se uvoznih jaja tiče, Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović tvrdi da ih na srpskom tržištu nema. On je rekao da veterinarska inspekcija vodi evidenciju, da je sve pod kontrolom i da je srpski prostor apsolutno zaštićen.

Cvijanović: Naši stručnjaci dobro kontrolišu proizvode

Agroekonomista Drago Cvijanović ocenio je da je kontrola namirnica u Srbiji stroga i da nema razloga za zabrinutost.

„Srbija je država koja je prepisala sva pravila kad su u pitanju veterinari i fitosanitarci od bivše SFRJ. Siguran sam da naši stručnjaci dobro kontrolišu sve poljoprivredne proizvode“, kazao je.

Postoje pravila koja se poštuju „od njive do trpeze“, dodao je Cvijanović, i kod onih proizvođača koji poštuju pravila u proizvodnji, transportu i prometu, sličan problem ne može da se javi.