Sezonci – bez staža i osiguranja, Vlada uvodi promene

Biznis 17. avg 201718:27 > 18:45
Izvor: N1

Na njivama preko leta uglavnom rade sezonski radnici, a ta vrsta rada uobičajeno je "na crno". Nadnica na ruke, kad ima posla, a van sezone - ko se kako snađe, svakodnevica je desetina hiljada građana u Srbiji.

U vladi je potpisan memorandum koji podrazumeva primenu jednostavne procedure za prijavu sezonskih radnika putem portala ili telefonom, kao i smanjenje troškova na ime poreskih obaveza za njihovo zapošljavanje.

Nema hleba bez motike. Ali kad dođe do motike, treba i neko da je drži. Uobičajeni oglasi za posao u letnjem periodu. Traže se berači malina, potom i ostalog voća. Takođe i pomoć za druge poljoprivredne radove. Vreme za takozvane sezonce.

Ne ide im radni staž, nemaju penziono ili zdravstveno osiguranje, trenutna zarada od danas do sutra, i to kad ima posla, jedino je na šta u ovom trenutku mogu da računaju sezonski radnici u Srbiji.

Poput Predraga Ilića koji je gotovo ceo radni vek proveo u nadnici. Iako je osoba sa invaliditetom, mora i dalje da radi dok čeka na rešenje o državnoj pomoći. Ima 60 godina i samo šest godina radnog staža. Osim njega, i njegova deca su sezonci.

„Imam tri sina, koji rade tu po selo privatno. Hiljadu dinara dnevnica. Kupi hleba, kupi šta treba za kuću. Kad pogledaš, nema ništa opet“, kaže Predrag Ilić.

U vladi kažu da planirajju to da promene, da izrade propise kojima bi se lakše prijavljivali sezonci. Najavljeno je uvođenje portala i aplikacije za obavezno prijavljivanje svih poslodavaca koji žele da angažuju sezonske radnike u poljoprivredi.

„Vrlo brzo će da profunkcioniše takozvani mobilni inspektor, koji će na licu mesta moći da proverava tu bazu podataka. Biće izmena zakona u smislu da će prijava radnika biti obavezna istog trenutka“, kaže ministar rada Zoran Đorđević.

„Čitava ova materija odnosiće se na one ljude koji su najklasičniji berači voća, povrća“, navodi ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

U Uniji poslodavaca kažu da očekuju da će nove procedure biti brže i jeftinije, te i da će mnogo više sezonaca biti prijavljeno. Ali, dodaju i da bi u sistem trebalo da se uključe i druge delatnosti.

„Ono na čemu insistiramo jeste da se to proširi svakako i na građevinsku delatnost i da se prošiti na turizam i ugostiteljstvo. To je jedini način da se izbore protiv svoje nelojalne konkurencije. Sad imate situaciju da angažujete zaposlene preko omladinske, gde svakako poslodavci imaju određene troškove, a imate i one poslodavce koji prosto na crno zapošljavaju zaposlene i sav novac im isplaćuju na ruke“, rekla je Ljiljana Pavlović iz Unije poslodavaca Srbije.

Prema analizama koje je saopštila Vlada, u poslednjem kvartalu 2016. godine, 65 odsto sezonskih radnika radilo je bez ugovora.