Vučić: Minimalna intervencija države oko kredita u francima

Biznis 22. jan 201512:40 > 18:02
Tanjug / Vlada Republike Srbije

Srbija će primeniti minimalnu moguću državnu intervenciju u rešavanju problema sa kreditima građana zaduženim u švajcarskim francima, izjavio je na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu premijer Aleksandar Vučić.

Obraćajući se okupljenima na Rojtersovom forumu globalnih tržišta u Davosu, Vučić je rekao da Vlada Srbije razgovara sa bankama o izmeni uslova za oko 22.000 klijenata, koji su početkom 2000-ih uzeli kredite u „švajcarcima“, a čiji su troškovi otplate porasli.

Srbija neće fiksirati kurs

„Učinićemo sve što je u našoj moći da pomognemo klijentima na način koji će banke prihvatiti“, rekao je premijer, navodeći da neće slediti primer susedne Hrvatske, koja je fiksirala kurs franka na nivo na kom se on nalazio prošle nedelje, pre nego što je švajcarska centralna banka odustala od ograničavanja vrednosti franka.

„Mi to ne radimo sa evrom, niti sa dolarom, niti planiramo da to radimo sa frankom. Hrvati su fiksirali kurs i njihova država moraće da plati dosta novca zbog toga“, rekao je Vučić.

Bez odluka na štetu banaka

Premijer Srbije u izjavi iz Davosa za B92 izjavio da će verovatno početkom iduće nedelje Narodna banka Srbije predložiti određene olakšice za otplatu kredita indeksiranih u švajcarskim francima.

Vučić je rekao da država nema nikakve obaveze da izdvaja novac da bi pomogla građanima koji su se zaduživali u francima, ali ipak traži način kako da im olakša otplatu rata i da pri tom ne ugrozi stabilnost finansijskog sistema.

Po rečima Vučića, druge zemlje u okruženju su pribegle merama na štetu banaka, što Srbija nikada neće učiniti. „Hoću da imamo zdravu ekonomiju, zdrave banke, a ne više bolesne banke, da na kraju svake godine moramo 100 miliona da dokapitalizujemo, 100 miliona od naroda da uzmemo. Jedan je razlog pritisak na banke, a drugi razlog to što smo imali tajkune koji su zajedno sa političarima uzimali kredite koje nikada nisu vraćali“, naveo je Vučić.