Makao grad sa najbrže rastućom privredom na svetu

Biznis 24. jan 201513:58 > 14:00
Tanjug, AP/Kin Cheung

Makao, specijalna kineska teritorija poznata po kockanju, nadmašila je prošle godine ostale najveće gradove sveta u ekonomskom smislu, prema rezultatima istraživanja koje su sproveli američka istraživačka organizacija Brukings institjušn i američka banka "JP Morgan Čejs".

Gradovi u zemljama u usponu, naročito Kini, zauzeli su vodeće pozicije na godišnjoj listi 300 svetskih gradova sa najbržim privrednim rastom, uz izuzetak Bangkoka (Tajland), koji se našao na začelju, jer je njegova privreda pogođena političkim nemirima, prenosi agencija AP.

Makao je prošle godine registrovao turistički bum, budući da su kockari posetili preko 30 kazina u tom području, uključujući najveću kockarnicu i na svetu – Venecijanski Makao.

Izgleda da gradovi u razvijenim zemljama zaostaju za onima u razvoju, pa tako, iako se većina gradova širom sveta oporavila od velike recesije, 65 odsto evropskih i 57 odsto severnoameričkih gradova još nije, navodi se u studiji, koja je rangirala gradove prema rastu zapošljavanja i bruto domaćem proizvodu (BDP) po stanovniku.

Osamnaest gradova širom sveta specijalizovanih za proizvodnju sirovina, poput nafte, registrovalo je u prošloj godini najviše stope rasta BDP-a po stanovniku od 2,6 odsto i stopu rasta zapošljavanja od 1,9 odsto, navodi se u izveštaju.

Rangiranje gradova bi u narednoj godini moglo biti drugačije, budući da su cene nafte sada pale ispod 48 dolara za barel sa 107 dolara iz juna prošle godine, što ugrožava perspektive gradova koji „jašu na talasu“ energetskog buma.

Četiri turska grada našla su se među top 10, a među kojima su Izmir (2. mesto), Istanbul (3. mesto), Bursa (4.mesto) i Ankara (9. mesto).