"Put Niš-Merdare veći prioritet nego povezivanje s Ibarskom"

Biznis 04. okt 201711:16 > 11:19
Tanjug/Zoran Žestić

Ministarka Zorana Mihajlović je izjavila da bi sledeće godine trebalo da počne izgradnja prve deonioce autoputa Niš-Merdare-Priština, od Niša do Pločnika, čija je vrednost 212 miliona evra.

„Idejni projekat se radi, a finansira ga Fond za Zapadni Balkan. Vlada Srbije je završila prostorni plan i očekuje se da bude uskoro usvojen da bi u novembru počela eksproprijacija za deonicu Niš-Pločnik“, kazala je ministraka uoči sastanka da sa direktorkom Kancelarije Evropske investicione banke (EIB) za zapadni Balkan Dubravkom Negre.

Ona je istakla da je taj autoput od Niša do Prištine trenutno veći prioritet nego da se poveže Niš sa Ibarskom magistralom, jer u Niškom i Topličkom okrugu živi više od pola miliona ljudi, a autoput bi doneo nove poslove i ulaganja.

„Ovaj put nije samo za kosovske Albance i nije samo za Srbiju i Albaniju već i za čitav region koji će na taj način biti povezan sa morem preko albanske luke Drač“, kazala je Mihajlović.

Ocenila je nema autoputa koji nije strateški važan i da Srbija treba da iskoristi svoj geografski položaj za izgradnju putne isnfastrukture jer će se na taj način povećati protok ljudi i roba.

Studija izvodljivosti je, prema njenim rečima, pokazala da je autoput u potpunosti isplativ, a omogućiće i da šest odsto Srba, koliko ih ima na Kosovu, istane tu da žive.

Procene su da će izgradnja autoputa od Niša do Merdara koštati 855 miliona evra.

Dubravka Negre je kazala da će veliki deo sredstava za izradnju autoputa Niš-Priština biti iz bespovratne pomoći EU što će dodatno povećati njegovu isplativost.

Potvrdila je da će krediti EIB-a za tu saobraćajnicu biti povoljni i da ta banka ulazi samo u projekte koji su ekonomski i tehnički opravdani i isplativi.

Ona je istakla da će se raditi obilaznica oko Prokuplja koji je usko grlo za saobraćaj.

Po rečima Negre, dosadašnja saradnja EIB sa Vladom Srbije je izuzetna, kao i da se sa javnim preduzećima dogovoreni poslovi brzo završavaju.

Ministarka Mihajlović je najavila da će se sa EIB razgovarati i o finansiranju elektrifikacije i modernizacije pruge Niš- Dimitrovgrad i obilaznice oko Niša, čija je ukupna vrednost 260 miliona evra.

Negre je kazala da je za te namene već odobreno 75 miliona evra bespovratnih sredstava EU, a ostatak će kreditirati EIB, dok će Vada Srbije dati novac za eksproprijaciju.

EIB je za poslednih 15 godina radove u putnoj i železničkoj infrastrukturi u Srbiji kreditirala sa više od 1,5 milijardi evre.