Nobel osnivaču bihejvioralne ekonomije

Ekonomija 09. okt 201711:54 > 11:57
AFP/CARSTEN REHDER

Nobelova nagrada za ekonomiju ove godine dodeljena je Amerikancu Ričardu Taleru, jednom od osnivača bihejvioralne ekonomije.

U obrazloženju Akademije se navodi da je Taler u svojim radovima „objasnio kako odredjene ljudske karakteristike, kao što su nacionalnost ili društvene prednosti mogu da utiču na odluke pojedinaca i tokove na tržištu“.

Taler (72) je postavio teoriju koncepta „mentalne računice“ objašnjavajući mehanizme pojedinca u donošenju finansijskih odluka.

„On je pokazao koliko averzija prema nekom finansijskom gubitku stvara kod pojedinca osećaj da više vrednuje ono što poseduje nego ono što nema“, navodi se u obrazloženju Akademije i dodaje da je to kasnije nazvano psihološkim fenomenom „averzije prema neposedovanju“.

Taler je u prvoj reakciji rekao da je „veoma srećan“ što je ovogodišnji laureat i šaljivo obećao da će novčani deo nagrade pokušati da potroši na što „iracionalniji način“.

Nobelova nagrada se sastoji od zlatne medalje, diplome i čeka na devet miliona kruna (oko milion evra). Novčani iznos nagrade se deli ako ima više laureata u jednoj disciplini.

Današnjom dodelom Nobelove nagrade za ekonomiju završena je sezona dodele Nobelovih nagrada, koje su dodeljene u oblasti medicine, hemije, fizike, ekonomije, knjiženovsti i mira.