Amazon će robu dostavljati i kad kupci nisu kod kuće

Biznis 26. okt 201707:58 > 07:59
Tanjug / AP, Patrick Semansky

Trgovački onlajn gigant Amazon pokrenuo je u Sjedinjenim Američkim Državama isporuku naručene robe uz pomoć "daljinskog upravljanja", koja omogućava da se paketi unesu u kuću ili stan čak i ako tamo nema nikoga.

Sistem Amazon Key obuhvata i povezivanje sa „sigurnosnom“ kamerom.

Kupci-korisnici mogu tako da „prate isporuku paketa zahvaljujući obaveštenju u realnom vremenu i da ‘prisustvuju’ isporuci uživo ili odloženo“, putem videa na svom „pametnom telefonu“, objašnjava „Amazon“ u saopštenju.

Taj sistem (brava + kamera + aplikacija) biće dostupan od 8. novembra u 37 američkih gradova, po ceni koja počinje od 250 dolara (210 evra).

Konkretno, svaki put kada vozač-kurir zatraži pristup kući kupca, Amazon proverava da li je na tačnoj adresi, u zakazano vreme, što se obavlja putem šifrovanog protokola za potvrđivanje identiteta, navodi ta firma iz Sijetla.

Kada se zadovolje ti uslovi, kamera u kući ili stanu počinje snimanje i vrata se otključavaju. „Ni ključevi, ni pristupni kodovi (za elektonske brave i sisteme obezbedjenja) nikada se ne daju dostavljačima“, tvrdi Amazon.

U SAD uobičajeno je videti pakete koje dostavljači ostavljaju na pragu kuća ili stambenih zgrada. Amazon Key se takođe može koristiti da se u kuću ili stan „puste rođaci i prijatelji“, navodi ta firma.

Uskoro pomoću Amazon Key i čišćenje, briga o životinjama…

„Narednih meseci“, kupci – klijenti Amazona će takođe moći da istim sistemom planiraju i obavljaju čišćenje, održavanje, brigu o životinjama, sve kroz partnerstvo s kompanijama za održavanje kuća i stanova, saopštava Amazon.

Ta tehnološka grupa ima kućni sistem povezanih zvučnika Echo koji se aktivira komandama glasom pomoću programa Alexa i omogućava slušanje muzike i vesti, diktiranje i slanje elektronske pošte i SMS poruka i upravljanje uređajima u kući – grejanjem, hlađenjem, bojlerima, ovetljenjem… Nova „sigurnosna“ kamera je predstavljena danas, a Amazon je prodaje i zasebno, jer takođe radi sa Alexom.

Sistem Amazon Key je rezervisan za vrhunske klijente (Prime Clients), odnosno pretplatnike koji imaju pristup digitalnom sadržaju ponude te firme (filmovi i TV-serije, muzika, knjige…) i besplatnu isporuku robe.

Amazon stalno traži nove načine za isporuku robe, kao što je postavljanje svojih elektronski kodiranih sandučića u raznim prodavnicama, iz kojih kupci, uz šifru, sami uzimaju robu koju su naručćili kod Amazona. Ta firma robu isporučuje i malim letelicama s daljinskim upravljanjem.

Amazon u tome nije jedini. Američki lanac supermarketa Walmart objavio je u septembru da je isprobao kućnu isporuku u Kaliforniji putem jednokratnih šifri za elektronske brave kuća i stanova što omogućava ne samo isporuku paketa u kuću, već i stavljanje pokvarljive robe u frižider.

Nekoliko kompanija već prodaje bezbednosne sisteme za stanove i kuće, s bravama povezanim s kamerama, kao što je Nest, podružnica kompanije Alphabet/Google.