Privatizacija Galenike izvesna, ima li nezadovoljnih?

Biznis 26. okt 201718:29 > 18:42
N1

Kompanija Aelius iz Luksemburga ponudila je 16 miliona evra za kupovinu 93,7 odsto kapitala fabrike lekova Galenika. Ukoliko se sa tom firmom, koja je povezano lice brazilske kompanije EMS sklopi ugovor, privatizacija Galenike će, posle nekoliko neuspešnih pokušaja biti okončana. Ali, da li će time svi biti zadovoljni?

Prodaja Galenike jedan je od prioriteta ekonomskih reformi vlade. Za sada, taj posao bi mogao da bude okončan.

„Komisija je konstatovala da je ponuda podneta u skladu sa javnom ponudom i da ispunjava sve propisane uslove i donela Odluku kojom predlaže Ministarstvu privrede da Aelius SARL proglasi kupcem kapitala“, navodi se u obrazloženju.

Kupac će biti u obavezi da, osim cene od 16 miliona evra uplati i 25 miliona za izmirenja obaveza prema bankama, kao dodatnih 200 evra po godini staža za zaposlene koji su se opredelili za dobrovoljni socijalni program. Takođe, u obavezi je da u naredne dve godine, na ime obavezne investicije, uloži oko 5,25 miliona evra, kao i da broj stalno zaposlenih ne spušta na manje od 900.

Finansijski konsultant Dragovan Milićević kaže da je postignuta cena, uz preuzimanje dugova u ovom trenutku i stvarna vrednost Galenike.

„Pretpostavljam da će oni iskoristiti postojeći brend Galenike za ono što može da se izvuče na domaćem tržištu, a da će paralelno raditi na obnovi registracija – ono što je Galenika izgubila na inostranom tržištu. Registracije su u najvećem broju slučajeva istekle“, rekao je Milićević.

Savetnik za investicije Mahmud Bušatlija smatra da bi država kroz mehanizam socijalne zaštite trebalo da nametne određene kriterijume poslovanja Galenike, pre svega kad je reč o lekovima na recept.

„Oni bi morali da budu zaštićeni, Galenika da ih proizvodi a država da kontroliše njihovu cenu. Jer onog momenta kad Galenika pređe u privatne ruke oni se mogu ponašati isključivo tržišno što bi dovelo u vrlo nezgodnu situaciju penzionere i nezaposlene pre svega, koji bi morali svaki lek da plate“, smatra Bušatlija.

Za radnike, kako kažu u sindikatu, najvažnija je socijalna strana budućeg ugovora. Radnici će biti zadovoljni prodajom tek ako novi vlasnik bude poštovao zakone i Kolektivni ugovor i ako se uspostavi socijalni dijalog.

„Očekujemo od novog vlasnika da investira, da ulaže, da otvara nove proizvodne linije da donese nove proizvode i da širi poslovanje…Naša procena je da je upošljavanjem kapaciteta u punom obimu, broj koji ostaje nakon sprovedenog socijalnog programa optimalan“, ocenio je Zoran Pantelić iz Sindikata Nezavisnost Galenika.

Broj radnika je, nakon socijalnog programa, hiljadu i sto pedeset.